Öksürüğe ne iyi gelir?

Öksürük çoğunlukla kış aylarında görülse de aslında her mevsim yakalanabileceğimiz bir rahatsızlık. Soğuk algınlığı, nezle, viral enfeksiyonlar, klima çarpması ve sigara veya astım, tüberküloz ve akciğer kanseri gibi sağlık sorunları öksürüğe neden olabiliyor.

Akciğerlerimizdeki ödem öksürüğe neden olurken, öksürük geldi mi bir türlü gitmek bilmez ve olur olmaz zamanlarda bizi yakalayarak, bulunduğumuz ortamlarda zor durumlarda kalmamızı sağlayabilir. Çünkü boğazımızda veya üst solunum yollarında hissettiğimiz bizi rahatsız eden bir tıkanma olduğu için, beynimiz burada yabancı bir madde olduğunu düşünür ve bunu maddeyi çıkarabilmek için vücudumuza öksürmemizi söyler.

Öksürük bazen boğazda kaşınma, bazen göğüste ağrı ve sıkışıklık şeklinde nüksedebilir. Bizler de öksürüğümüzü geçirebilmek için türlü yollar deneriz. Öksürük şuruplarının ve soğuk algınlığı ilaçlarının yerine mutfağımızda yapabileceğimiz doğal tedaviler bizim için kurtarıcı. Bitkiler her zaman olduğu gibi öksürük sorununu gidermekte de insanoğlunun en büyük yardımcısı ve ödemi sökmekte çok başarılı oldukları da bir gerçek.

Fakat bunlardan hangileri en faydalı ve çabuk etki gösteriyor? Sizler için derledim.

1. Bal (Bal öksürüğü bastırıp, boğazımızı yumuşatma konusunda en etkili çözümlerden biri. İster sade ister kekik veya karabiber ekleyerek çay kaşığı ile gün boyunca tüketebilirsiniz. Limon da ekleyebilirsiniz.)

2. Karabiber çayı

3. Ilık süt ve bal (Ballı ılık süt kuru öksürüğe ve göğüs ağrısına iyi gelir. Özellikle uyumadan önce içilirse daha rahat bir uyku çekilir.)

4. Turunçgiller (Bol bol turunçgil tüketmek önemli.)

5. Pekmez (Özellikle kuru öksürüğe iyi geliyor.)

6. Bitki çayı- bal (Bitki çaylarını balla içmek göğüsteki sıkıntıyı hafifletiyor.)

7. Badem – portakal suyu

8. Okaliptüs (Okaliptüs özü içeren şekerleri günde birkaç kez tüketmek öksürüğünüzü hafifletecek, sizi rahatlatacaktır.)

9. Soğan (Yarım çay kaşığı soğan suyu ve bir çay kaşığı saf balı karıştırın. Günde iki kere yutun.)

10. Çikolata (Bitter çikolata ve kakao özü öksürüğe iyi geliyor.)

11. Ananas suyu- bal (Geçmeyen öksürüklerde çok faydalı bir karışım.)

12. Zencefil (Zencefili küçük parçalara ayırıp ezin ve kaynatın. Limon suyu ve bal ekleyerek günde 3-4 defa için veya taze zencefili çiğneyin.)

13. Sarımsak (Hem antibakteriyel hem de antimikrobik bileşenler taşıyan sarımsağı ezip, sarımsak yağı damlatın biraz da bal ekleyerek için.)

Bütün bu besinlerin yanında bol su içmek, odanızın havasını nemli tutmak, elma sirkeli yastıkta yatmak, sıcak duş almak, buhar banyosu yapmak, geç saatte yemek yememek, boğazı sıcak tutmak, tuzlu suyla gargara yapmak da öksürüğü geçirmek için faydalı uygulamalar. Umarım işinize yarar.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.