Prens Adaları’ndaki mercan yatakları yok oluyor!

marmarada_hayat_var_simdilik

Dolgular ve denize izinli-izinsiz katı atık dökümleri, Adalar’ın çevresindeki emsalsiz mercan, gorgon, sünger ve deniz kalemi gibi canlıların büyük bölümünü yok etti. Dört yıl önce görüntülenmiş ve kayda alınmış olağanüstü renkteki mercan ve gorgonların şimdilerde ya iskeletleri kaldı ya da tamamen yok oldu.

Deniz tabanındaki çölleşme 18 Haziran Cumartesi, Büyükada’da Çınar Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi Açık Sergi Alanı’nda açılan “Marmara’da Hayat Var: Şimdilik-2” sergisinin temasını oluşturuyor. Sualtı fotoğrafçısı Ateş Evirgen’in fotoğrafları ve Serço Ekşiyan’ın video görüntüleri, yaşamımızın kaynağı denizlerimizde neler olup bittiğini tüm canlılığı ve çarpıcılığı ile gözler önüne seriyor.

Şimdilerde ne Adalar’ın kumlarında ne deniz kalemi ne de kayalarda yumuşak mercan görmek mümkün. Gorgonların bazılarının iskeletleri hala görülebilmekte. Yine de umutsuzluğa kapılmamak gerek. Yumuşak mercan ve deniz kalemleri geri gelebilir, gorgonların belirli bir derinlikte olanlarının hala direniyor. Ancak yitirilenlerin geri gelmeleri için çok uzun yıllar geçmesi gerekiyor.

Not: Sergi 1 yıl boyunca ziyarete açık olacak.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.