Pilevneli ‘de İki Yeni Sergi

Pilevneli, 6 Haziran – 21 Temmuz 2018 tarihleri arasında iki yeni sergiye ev sahipliği yapıyor. İlki Can Sayınlı’nın “HALILAR VE KİLİMLER” başlıklı sergisi. Sayınlı’nın 2012 yılından beri ürettiği bu eserler, sosyal eşitsizliğin ve adaletsizliğin normalleşmesine karşı olan direncin hikayesini anlatıyor.

Tasarımlarına, dokumanın süregeldiği en eski zamanlardan kalan sorular ve sorunlardan ortaya çıkmış güncel politik temaları harmanlayarak devam eden Can Sayınlı’nın, Muzaffer Sarısülük, Flaş Haber, Ana ve İhbarcılar gibi rengarenk eserleri sadece unutulmuş yakın geçmişimizi hatırlatmakla kalmıyor, aynı zamanda gözden kaçırdığımız anları da yakalamak için ayrı birer vesile oluyor.

Son dönemde yaptığı araştırmalar ve olumlu tesadüfler sonucu işinin ustası olan kilim dokumacılarıyla tanışıp kendilerinden zanaatin tekniğini ve sırlarını öğrenen Can Sayınlı, 2017 yılının başlarında beraber katıldıkları bir grup sergisinde tanıştığı İngiliz sanatçı Charlie Swan ile edindiği bu bilgileri paylaştı. İstanbul’da uzun yıllar yaşamış olan Swan ile gerek yöntemlerinin gerekse bakış açılarının örtüşmesi sebebiyle kısa süre sonra iş birliği yaparak projeler üzerinde çalışmaya başladılar. Halılar ve Kilimler sergisinde iş birliklerinin başladığı ilk yılın sonucu olarak ortaya çıkan el dokuması işlere de yer veriliyor.

PİLEVNELİ Galeri’nin ikinci sergisi de Evren Tekinoktay’ın “LOTUS”adlı sergisi. Kalbin simgesi olan “Lotus”, sergide yer alan neon rölyeflerde birkaç kez karşımıza çıkıyor.

Lotus, doğu kültürlerindeki eski metinlerin ortaklaşa görüş birliğine göre spiritüel aydınlanma ve yeniden doğuşu sembolize ediyor. Evren Tekinoktay “Lotus” ile ışık, formlar, renkler ve görsel bilmeceler ile sarmalanmış bir oda yaratmak için boyanmış bir alanda 5 neon rölyef sergiliyor. 

Ebeveynlerinin anavatanından başka bir ülkede doğan Tekinoktay, işlerini şöyle açıklar: “Neredeyse karşıt kültürel kodlar, diller ve sembollerle büyüyerek, süzgeçten geçirilmiş olan şey benim pratiğim. Belki de bir şekilde bu eserlerdeki resimli bilmeceler, var olan diller arasındaki bir bilgisiz telaffuz veya bir ses olarak görülebilirler”.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.