Museum Hotel, Müzede Sanat ve Ömer Tosun

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde uzun bir süre Kapadokya’da kaldım. Kaldığım süre içerisinde birçok ödüle sahip olan, müze otel konseptli Museum Hotel’deki Armaggan sergisini gezmek istedim ve kendimi Kapadokya’nın en sevdiğim yeri olan Uçhisar’daki Museum Hotel’de buldum.

museum hotel

Sergiyi gezdikten sonra da otelin kurucusu Ömer Tosun’la tanışma şansına eriştim ve beraber keyifli bir öğle yemeği yedik.  Ömer Bey’in hoş sohbeti, Kapadokya’nın eşsiz manzarası, Lil’a Restoran’ın güzel yemekleriyle birlikte sohbetimiz söyleşiye dönüştü.

armaggan

Ömer Bey’le sohbetimizden önce, oteli ziyaret sebebim olan sergiden bahsetmek istiyorum. Halihazırda bünyesinde birçok değerli esere yer veren, Türkiye’nin tek Relais & Chateux unvanlı oteli Museum’da, Armaggan Art Gallery’nin ‘sanat mekan tanımaz’ yaklaşımıyla açılan ‘Art in Museum sergisinde Assani, Betül Cankara, Canan Ustaoğlu, Çetin Pireci, Derin Barakta, Dinçer Güngör, Gül Delemen, Gülfidan Özmen, Güneş Özmen, İrem Çamlıca, Lütfiye Kösten, Malik Bulut, Meral Değer, Mustafa Karyağdı, Nadia Arditti, Neşe Çoğal, Nilay Özenbay, Nilgün Sabar, Oytun Berktan, Şebnem Gençer, Şevket Arık, Sinem Kaya, Tan Taşpolatoğlu ve Tan Mavitan’ ın resim ve heykel çalışmaları yer alıyor. 

Benim en beğendiğim eserlerden biri üstteki tablo. (Ama kimin olduğunu unuttum:)

Otelin koridorlarına ve özel alanlarına yerleştirilmiş eserleri gezip görmek için Kapadokya’ya ve tabii ki Museum Hotel’e gitmeniz gereken tarihler ise 5 Mayıs – 5 Eylül 2016. 

ömer tosun

Gelelim Ömer Bey’le benim merakım sayesinde röportaja dönüşen sohbetimize 🙂 Ömer Tosun, Museum Hotel’in de içinde bulunduğu İndigo Group’un Yönetim Kurulu Başkanı aslında. İndigo Group’un içerisinde Museum Hotel’den başka Matiana adında bir turizm acentesi ve kişiye özel tatillerin tasarlandığı Boutiqe Style adında bir başka acentesi daha var.

İsimlerin nereden geldiğini merak eden biri olarak, Matiana ne demek diye sordum. Mati Ana diye bir kadından bahsetti. Kutsal bir kadınmış, duası alınırmış. Ayrıca Göreme’nin de eski adıymış. İndigo ismini de ilk yaptığı işlerden halıcılıkta en sevdiği renk olan indigo mavisinden koymuş.

Daha da bir sürü şirketi ve projesi var. Hayatını yazsa, -ki bence kitap yazın diye ısrar ettim, valla roman olur. Bankacı olarak başlamış iş hayatına. Emlak Bankası, İmar Bankası ve Garanti Bankası derken yaptığı projelerle oralarda da farklı olduğunu hissettirmiş ve yöneticilerini şaşırtmış. Daha sonra Kapadokya’da halıcılığın popüler olduğu yıllarda amcasıyla birlikte bir halı dükkanı açmış ve ticarete kafası çok çalıştığı için bu işte almış yürümüş.

Kapadokya’da balonculuğu başlatmış, sonra balon şirketleri o kadar çoğalmış ki bırakmış. (Balonun burada başlamasına neden olduğu için bence bu kısım çok önemli.)

Sonra halı müzesi açmak istemiş. Ama halının müzesi olmayacağına karar vermiş. Taşın üzerinde halının görünüşünü sevmemiş. Sonra da sadece halıların değil, Anadolu eserlerinin sergileneceği, konaklama ve yemek alanlarının da olmasını istediği bir yer olmasına karar vermiş. Museum Hotel böyle ortaya çıkmış ve Türkiye’nin ilk konsept oteli olmuş. Ayrıca da bir koleksiyoner olan Ömer Bey’in koleksiyon parçalarının sergilendiği otelde Urartular’dan bile parçalar var.

Museum Hotel’den sonra konsept oteller çoğalmış gitmiş, çok da güzel bir örnek olmuş. Museum Hotel’in içinde Lil’a Restoran diye bir restoran var, bir de Maara Konak var otelin biraz ilerisinde. İki restoran da manzara ve konsept açısından harika. Bu restoranların kullandığı ürünler, yine Ömer Bey’in girişimiyle satın alınan tarlalarla birlikte kurulan İndigo Organik Tarım’dan geliyor. Yani adında olduğu gibi her şey organik.

Tabii Kapadokya deyince akla gelen şeylerden biri de şarap. Ve tabii ki kendi şaraplarını da yapıyorlar. Şimdilik Cabernet Sauvignon var. Ama 7-8 çeşit olacakmış. Ben oradayken de yeni şarap denemelerine başlamışlardı. Ve tabii ki yemekte kendi üretimleri şaraptan içtim, gayet de beğendim.

museum havuzGeçtiğimiz yıllarda Kapadokya’da cross golf turnuvaları düzenlemiş. Ama çoğalan balon şirketleriyle birlikte balonların doğayı tahrip ettiğinden nasıl rahatsız olmuşsa, golfün de aynı tahribata yol açacağını düşündüğünden devamını getirmemiş.

Şimdi yeni projeleri geliyor. Kapadokya turizmini de farklı bir yöne çekecek projeler. Termal suların ortaya çıktığı termal tesisler. Yine bir ilki yapıyor Ömer Bey ve bence bu hikayesiyle girişimcilere çok güzel örnek oluyor.

Üniversitelerde ders verip, girişimciliği anlatsa da fena olmaz hani.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.