“Yolda”, İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde

Tolga Sezgin

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, Nar Photos’un 2003 – 2013 arşivinden bir derleme niteliği taşıyan “Yolda” sergisinde Türkiye’nin yakın tarihinde yaşanan veya etkisi bugüne uzanan olay ve durumların bir seyrini sunuyor.

Küratörlüğünü Sena Çakırkaya’nın üstlendiği ve 28 Mayıs- 9 Kasım 2014 tarihlerinde gerçekleşecek “Yolda” sergisi, sonu bilinmeyen bir yolculuk boyunca, gölgede kalan hikayelerin kaydını tutuyor.

Bağımsız bir fotoğraf kolektifi olan Nar Photos; eşitlikçi, demokratik yaklaşımları, özgürlükten yana çizgileriyle 2003’ten bugüne Türkiye’deki farklı bakış açılarını bir araya getiriyor. Fotoğrafı dünyayı anlamak ve ifade etmek için görsel bir araç olarak kullanan ajans, olayları sunulduğu şekliyle kabullenmektense, sorgulamayı tercih ediyor.

75 fotoğrafın yer aldığı sergideki görüntüler çeşitli konulara değiniyor: kentsel dönüşüm, toplu taşıma, İnönü Stadyumu, Gezi Parkı, göçmenler ve gece hayatıyla kent; sünnet, kına, Newroz, Artvin-Kafkasör Festivali gibi kutlamalar; Kars, Ardahan, Ağrı gibi coğrafyalar; Ermeniler, Kürtler, Rumlar, Süryaniler ve törenleri; mevsimlik işçiler, kot taşlama işçileri, kağıt toplayıcıları ve grevler; LGBTQI ve Kadınlar Günü yürüyüşleriyle sokak.

Sergide bu fotoğrafların yanı sıra kolektif olarak gerçekleştirilen Mezat, Kalanda, İnönü Stadyumu, Lübbey, Akhuryan İstasyonu ve Kuzey İstanbul başlıklı 6 video da gösteriliyor.

“Yolda” sergisinde 20 sanatçının fotoğrafları bulunuyor: Adnan Onur Acar, Ahmet Şık, Aylin Kızıl, Barış Sever, Eren Aytuğ, Erhan Arık, Fatma Çelik, Fırat Aygün, Gençer Yurttaş, Gülşin Ketenci, Hüsamettin Bahçe, Kerem Uzel, Lezgin Kani, Mehmet Kaçmaz, Özcan Yurdalan, Ruben Mangasaryan, Saner Şen, Serpil Polat, Serra Akcan ve Tolga Sezgin.

“Yolda”sergisi kapsamında 29 Mayıs Perşembe günü saat 18.30’da İstanbul Modern Sinema’da Nar Photos ile Söyleşi başlıklı bir etkinlik gerçekleşecek. Orhan Cem Çetin’in moderatörlüğünü üstlendiği söyleşiye, Adnan Onur Acar, Serra Akcan, Erhan Arık, Eren Aytuğ, Mehmet Kaçmaz ve Kerem Uzel katılacaklar.

* Basın bülteninden.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.