Liv Ullmann ve Ingmar Bergman Fotoğrafları Sergisi

Ingmar+Bergman+Liv+Ullmannİsveç ve dünya sinemasının usta yönetmenlerinden Ingmar Bergman’ın ilk izlediğim filmi olan Persona’nın başrolünde de Norveçli aktris Liv Ullmann oynuyordu. Filmin çekildiği 60’lı yıllarda beraber olan ikili, Persona’dan sonra da Utanç (1968), Kurtların Saati (1968), Tutku (1969), Çığlıklar ve Fısıltılar (1973), Evlilik Yaşamından Sahneler (1973), Yüz Yüze (1976), Yılanın Yumurtası (1977) ve Sonbahar Sonatı (1978) filmlerinde de beraber çalıştılar.

Şimdi TURVAK’ta, Norveç Büyükelçiliği tarafından, Norveç Film Enstitüsü ve TÜRVAK-Türker İnanoğlu Vakfı iş birliğinde Liv Ullmann ve Ingmar Bergman’ın, hem kişisel hem de profesyonel ilişkilerine tanıklık eden 35 fotoğraftan oluşan bir sergi gerçekleştiriyor. Sergi 15 Kasım’da açılıyor ve 29 Aralık’a kadar gezilebiliyor.

Sergide Liv Ullmann’ı, aynı filmlerde rol aldığı arkadaşları Bibi Andersson, Max von Sydow, Per Oscarsson, Harriet Andersson, Erland Josephson ve Ingrid Bergman’la aynı kare içinde sunan fotoğraflara, Liv ve Ingmar birlikteliğine tanıklık eden özel fotoğraflar eşlik ediyor. Kariyeri boyunca gizemli ve karmaşık kadın karakterlere hayat veren aktris Liv Ullmann’ın yakın plan portreleri, Bergman sinemasının özelliklerini yansıtıyor.

Sergi kapsamındaki film programında ise, ikisi belgesel sekiz yapım ilk kez Türkçe altyazıyla TÜRVAK Müzesi Sinema Salonu’nda sinemaseverlerle buluşuyor. Gösterimler 15 Kasım Cuma akşamı, Hintli sinemacı Dheeraj Akolkar’ın, 42 yıl süren Liv Ullmann ve Ingmar Bergman birlikteliğini beyazperdeye taşıdığı “Liv & Ingmar” adlı belgesel filmiyle başlıyor. Liv Ullmann’ın başrol oynadığı ilk filmlerin yanı sıra, yönetmeni olduğu filmlere de yer veren program, Ullmann ve Bergman ilişkisindeki ikinci döneme odaklanıyor.

Yaşamı boyunca elliyi aşkın filme yönetmen ve senarist olarak imza atan; Shakespeare, Molière, Ibsen, Çehov ve Strindberg’in oyunlarını sahneye koyan Ingmar Bergman, son filmi Saraband (2003)’da da yine Liv Ullmann’la çalıştı. 2012 yılında Hintli sinemacı Dheeraj Akolkar, Liv & Ingmar belgeseliyle, 42 yıl süren bu efsanevi birlikteliği beyazperdeye taşıdı.

“Liv Ullmann & Ingmar Bergman” fotoğraf sergisi, müzenin ikinci katında bulunan TÜRVAK Sergi Salonu’nda Pazartesi günleri hariç her gün, 10:00-18:00 arasında gezilebilir.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.