Tuhaf Filmler, Pera Film’de

Pera Film, Paris Centre Pompidou iş birliğiyle hazırlanan, Tuhaf Filmler’i ağırlıyor. 6 – 12 Aralık 2012 tarihleri arasında, Pera Müzesi Oditoryumu’nda düzenlenecek program iki farklı başlık altında sunuluyor: Hayvanların Sessizliği ve Özel Program: Phil Collins.

Hayvanların Sessizliği

Fransız filozof ve yazar Elisabeth de Fontenay’ın Hayvanların Sessizliği başlıklı kitabından esinlenen program insanlar ve hayvanlar arasındaki ilişkiyi inceliyor. De Fontenay’a gore, insanoğlu, hayvanların gizemini çözüp kavrayabilmek için onları kendine benzetmeye, evcilleştirmeye çabalıyor. Bu çabalar kimi zaman boş ve tuhaf, kimi zaman ise şairane bir biçime giriyor.

Yer yer gerçek alçakgönüllülükle, yer yer de gerçek ahmaklıkla hayvanlara yaklaşan insanoğlu, onlarla anlaşabilmek için ortak ve acayip bir dil kurmaya çalışıyor. Hayvanların Sessizliği programı, üç uzun metrajlı film ve altı kısa filmi içeriyor.

Özel Program: Phil Collins

Phil Collins’in sanatı, bir çekim yapma, manipülasyon, ifşa ya da utanç aracı olarak kamera ile olan değişken ilişkimizi inceliyor. 2006 yılında Turner Ödülü’ne aday gösterilen sanatçı ve yönetmen Collins’in çalışmaları, Ramallah’da çekilen ve tam bir gün boyunca devam eden disko dans maratonundan, Kolombiya vatandaşlarının The Smiths grubunun şarkılarını şöyleyişine pek çok farklı hikayeyi görselleştiriyor.

Görselliği, çoğu defa esprili bir şekilde destekleyen Collins, filmlerindeki öznelerini toplum ve toplum politikaları hakkında sorular sormak için araç olarak kullanıyor. En son çalışması ise, günümüzde Marxizm, 1989 yılında yıkılan Berlin Duvarı ve duvarın yıkılışının eski Alman Demokratik Cumhuriyeti’nde yaşayan ve çalışanlara olan etkisini inceliyor.

 

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.