Alain Resnais: Gizem, İmge ve Bellek filmleri

Pera Müzesi film etkinliklerine Pera Film, Institut Français iş birliği ile düzenlenen ‘Fransız Ustalara Saygı’ programına, 1922 doğumlu yönetmen Alain Resnais’nin altmış yılı aşkın kariyerini inceleyen Alain Resnais: Gizem, İmge ve Bellek programı ile devam ediyor.

1 – 30 Aralık 2012 tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda düzenlenen program yönetmenin önemli filmlerinin yanı sıra kısa filmlerini de kapsıyor.  

Alain Resnais, Fransız Yeni Dalga sinemasının önemli figürlerinden biri olmasına rağmen dönemindeki birçok yönetmenin katıldığı Cahiers du Cinema sinema dergisinde yer almıyordu. Özellikle Jean-Luc Godard, François Truffaut ve Jacques Rivette gibi yönetmenlerin bulunduğu çemberin dışında kaldı ve sosyo-politik konuları işlemeyi tercih ederek, modernist kaygılı ve ilham kaynağı biçimcilik olan bu yönetmenlerden ayrıştı.

Filmlerinin büyük bir çoğunluğunda, zaman ve bellek temalarına odaklanan Resnais, konularını çoğu kez edebiyat alanından seçiyor ve belirli bir felsefi ya da sanatsal kavramdan başlayıp esrarengiz hikaye biçimleri, renkli sinematografi ve lirik kurgu seçimleriyle döneminin en kışkırtıcı ve çarpıcı çalışmalarına imza atıyordu.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.