Piccinini, McCurry ve Diğerleri

İstiklal Caddesi’nde yeni açılan Arter Sanat galerisinde çok güzel iki sergi vardı geçtiğimiz ay. Bunlardan birincisi Patricia Piccinini’ye aitti: Beni Bağrına Bas. Bir diğeri ise Deniz Gül’ün 5 kişilik Bufet sergisiydi. İkisini de gezdim. Öncelikle Arter’in çok keyifli bir galeri olduğunu söyleyip, sonra sergiyle ilgili izlenimlerime geçiyorum. 🙂

Patricia Piccinini – Beni Bağrına Bas

Patricia Piccini’nin heykel, desen, vide gibi alanlarda ürettiği eserler sergileniyordu galeride. Ve bu eserleri incelemek çok değişik bir tecrübeydi.

Teknoloji, tüketim ve doğanın birbirini nasıl etkileyebileceği, üçüncü boyuttan gelmiş gibi heykellerle anlatılmıştı.

Anormal yaratıklarla birlikte yaşayan insanlar vardı merkezde… Mesela bu yukarıdaki fotoğraftaki heykelin adı “Big Mama” , bu bebek için tasarlanmış, genetik harikası bir süt anneymiş.


Arter’de aynı anda sergilenen diğer sergi de Deniz Gül’ün 5 Kişilik Bufet ‘ti. Sergide mobilyalar sergileniyordu. Vitrin, gardırop, odalı bir kapı, kasa ve tabut vardı. Gürültülü bir metnin içinde yaratılan gürültüsüz mobilyalardan oluşuyordu. İnsanların bu odalara girip, kendi içleriyle yeni bir dış yaratması amaçlanıyormuş.

Gelelim “Son Kodachrome Filmi” sergisine. İstanbul’da en sevdiğim mekanlardan biri olan İstanbul Modern’deydi, ünlü fotoğrafçı Steve McCurry’nin sergisi. Kodak’ın 74 yıl sonra üretimini durdurmaya karar verdiği Kodachrome filminin, üretim bandından çıkan son filmiyle çekilen fotoğraflardan oluşuyordu. Açıkçası çok etkileyici gelmedi, 36’lık filmin neden 31’inin sağlam kaldığını anlayamadım. Steve McCurry gibi Magnum ajansı ve National Georaphic fotoğrafçısı olan biri için 5 kare çok büyük bir kayıp bence. Ve fotoğrafların 3 tanesi Robert De Niro’ya aitti. Bu da o kadar fotoğraf içinde çok büyük bir orandı bence.

Ama Ara Güler’in de olması güzel bir geçişti sergiyi gezerken.

McCurry’nn yan tarafında da başka bir sergi vardı. Lale Tara’nın Masum Suretler sergisi. Zamanı belli olmayan öyküleri anlatıyordu bu sergideki fotoğraflar. Bilmiyorum ama beni diğerinden daha çok etkiledi.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.