Babalar Günü Geliyor!

Geçtiğimiz anneler gününde “Anneme Hediyem Deniz Kaplumbağası” demiştim ve annemle birlikte karşı komşumuza birer deniz kaplumbağası evlat edinmiştim. Şimdi de sıra Babalar Günü’nde.

♥Babam♥Ben♥

Babalar Günü için yine deniz kaplumbağası veya saz kedisi evlat edinilebilir. Fakat benim tercihim Orfoz’dan yana olacak.

SİZ HİÇ ORFOZ GÖRDÜNÜZ MÜ?

Gördüyseniz, Akdeniz’in mavi sularında ağır ağır yüzen, kocaman bir kafası ve ağzı bulunan bu ilginç balığı unutmuş olamazsınız. Görmediyseniz, ne yazık ki  bundan sonra ona rastlama şansınız azalıyor. Bir zamanlar Akdeniz’de oldukça bol olduğu düşünülen orfoz aşırı avcılık ve kirlilik nedeniyle nesli tehlike altına giren türler arasında yer alıyor. Orfozun neslini sürdürülebilmesi, Akdeniz’de yaşadığı alanların korunmasına ve avcılığa uzun dönemli sınırlama getirilmesine bağlı.

Orfoz (Epinephelus marginatus) tüm denizlerde ekonomik olarak değerli kabul edilen balık türü. Akdeniz’de yoğun olarak yaşadığı bölgeler Tunus’tan Senegal’e kadar olan kuzey ve kuzeybatı Afrika kıyıları. Ülkemiz sularında Ege ve Akdeniz kıyılarında, çok nadir olarak da Marmara Denizi’nde rastlanıyor. Genellikle tek başlarına yaşayan ve teritoryal bir tür olan orfoz, saklanabileceği korunaklı kayalık alanları tercih ediyorlar. Boyu 150cm’ye, ağırlığı 60 kg’a erişebilmekte. Ayrıca 50 yıl yaşayabildikleri tespit edilmiştir.

Hermafrodit (hem erkek hem dişi üreme organı bulunan canlı) olan orfoz üyelerinin her bireyi hem erkek hem de dişi bireyi temsil eder.  Önce dişi üreme organları, ilerleyen yaşlarda da erkek üreme organları gelişir.

Bir orfoz yavrusunun dişi olabilmesi için en az 5-8 yıl, erkek olabilmesi için 12-18 yıl yaşaması gerekir. Bu nedenle orfoz popülasyonlarındaki erkek birey sayısı düşüktür.

Daha fazla bilgi edinip, babanız adına Babalar Günü’nde orfoz, saz kedisi veya deniz kaplumbağası evlat edinmek isterseniz şu adresi ziyaret etmenizi öneririm. http://www.wwf.org.tr/page.php?ID=374

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.