İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde “Yao Lu’nun Yeni Manzaraları”

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, 19 Ocak- 22 Mayıs 2011 tarihleri arasında çağdaş Çin fotoğrafının dünyaya tanıtılmasında en etkili isimlerinden biri olan Yao Lu’nun sergisine ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Engin Özendes’in üstlendiği “Yao Lu’nun Yeni Manzaraları” başlıklı sergide yer alan 31 eserin 11’i sanatçı tarafından bu sergiye özel olarak tasarlandı.

Sanatçı, “yok olanlara duyduğu özlem”den yola çıkarak oluşturduğu manzaralarında Çin’in geleneksel dağ ve su resimlerinin klasik örneklerini kullanıyor.

Toz geçirmez yeşil ağlarla kaplı moloz yığınlarını, inşaat artıklarını fotoğraflayıp, dijital teknolojinin uygulamalarından faydalanarak geleneksel Çin resmi estetiğini yeniden yaratıyor. Geçmişle ilgili anılarını ifade etmek için onlara “yeni bir ruh aşılayarak” masalları anımsatan manzaralarla güzelliklerini ve şiirsel duyarlılıklarını yeniden kazandırıyor. Geleneği yeni bir açılımla canlandıran Yao Lu, günümüzde Çin’de yaşanan büyük değişimi yansıtırken, gelenekle gerçeklik ilişkisi üzerine de düşünmeye çağırıyor.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.