Bora Aksu sunar “Karıncalar ve Korseler”

BORA AKSU YAZ 2011

2002 yılında Central Saint Martins College of Art okulundan üstün derece ile mezun olan Bora Aksu, 2003 yılında ilk defilesini Londra Moda haftasında yapmış  ve İngiltere moda konseyi tarafından verilen yeni jenerasyon ödülünü alarak  Londra moda haftasının resmi listesine alınmıştı. Bu ödülü üst üste 4 kez kazanan Bora Aksu’nun Yaz 2011 koleksiyonuyla beraber bu sene 16. defa Londra moda haftasında gösterilecek.

Geçtiğimiz ay İstanbul Moda haftasına özel olarak davet edilen ve “Istanbul” isimli  özel bir koleksiyon hazırlayan Bora Aksu, aynı zamanda Nike Air için de özel tasarımlar hazırladı.

Bora Aksu’nun “Karıncalar ve Korseler” koleksiyonu, romantik ama sıra dışı bir koleksiyon. Yaz 2011 koleksiyonunda egzajere edilmiş tığ işi karınca figürlerinin arkasına saklanmış masum ama güçlü bir siluet var. Bora Aksu’nun koleksiyonunun başlangıç noktası, duvardaki bir yarıktan girip çıkan karınca sürüsünü fark ederek izlemeye başladığı tembel bir yaz öğleden sonrasında oluşmuş.

Bora Aksu, karıncaların siluetlerini dikkatle incelerken onların boğumları ve yuvarlak hatları tasarımcıya 50’lerin siluetleri ve desteklenmiş iç çamaşırlarını hatırlatmış. Yuvarlak hatların ve egzajere edilmiş feminen siluetin, destekli ve elyaflı iç korselerle oluşturulduğu 1950’lerin görüntüsü, Yaz 2011 koleksiyonun ana hatlarını oluşturuyor.

Koleksiyonun renk paleti yıkanmış gri-mavi ve metalik  gümüşlerin arasında kontrast yaratan kan kırmızısından  oluşuyor. Yumuşak ten renginin tonları da kıyafetlerde çıplaklık ve transparan hissi yaratmak için kullanılıyor.

Kıyafetlerde kullanılan 3 boyutlu parçalar koleksiyona futüristik bir hava estiriyor. Bu 3 boyutlu parçalar aynı zamanda karıncaların anatomik yapısında yer alan  koruyucu kabuk şeklindeki iskelet yapısından ve 50’lerin yapılanmış iç çamaşırlarından oluşuyor.

Ayrıca, Bora Aksu’nun imzası haline gelen el ve makine örgüsü dokular bu koleksiyonda da yaşamaya devam ediyor. Özellikle Bora Aksu’nun teyzesinin tığ işleriyle yarattığı ve her biri için günlerce çalıştığı üç boyutlu karınca figürleri koleksiyona bambaşka ve artistik bir boyut getiriyor.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.