İstanbul Müzik Festivali Başlıyoooorrr!

38. ULUSLARARASI İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ

3–30 HAZİRAN 2010

Festival sponsorluğunu 2006 yılından bu yana Borusan Holding’in üstlendiği Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, bu yıl 3–30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Yıldız isimler Arvo Pärt, Lang Lang ve klasik müziğin en önemli orkestralarından Viyana Filarmoni de dâhil olmak üzere 600’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak olan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali,  38. yılında yine seçkin ve etkileyici bir programla yaza merhaba diyor.

 

İstanbul Müzik Festivali’nde bu yıl, senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, oda müziği, resitaller ve caz uyarlamaları olmak üzere toplam 21 etkinlik yer alıyor. Festivalin Aya İrini Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk ve Süreyya Operası gibi klasikleşmiş mekânlarına bu sene Haliç Kongre Merkezi de katlıyor.

AÇILIŞ KONSERİ

 

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 3 Haziran Perşembe akşamı Aya İrini Müzesi’nde şef Gürer Aykal yönetimindeki İstanbul Müzik Festivali’nin sürekli orkestrası olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın vereceği açılış konseriyle başlayacak.

FESTİVAL’DEN SEÇMELER

İstanbul’un kültür ve sanat yaşamının en önemli simgelerinden biri olan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde müzikseverleri klasik müzik dünyasının yıldızlarından ödüllü genç solistlere; seçkin orkestralardan heyecan verici müzik buluşmalarına uzanan yoğun bir konser maratonu bekliyor. Festivalde konserlerin yanı sıra; müzikseverlerden büyük ilgi gören “Konsere Doğru” söyleşileri de devam edecek.

Festival bu yıl, üç büyük bestecinin, yapıtları ve yaratıcılıklarıyla tarihe adını altın harflerle kazıyan üç büyük müzik dehasının doğumlarını kutluyor. Romantik dönemin önde gelen temsilcilerinden Chopin ve Schumann’ın doğumlarının 200. yılı ve çağımızın yaşayan en büyük bestecilerinden Arvo Pärt’ın 75. doğum günü dolayısıyla festivalin teması da bu üç bestecinin yapıtlarına adandı.

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, 2011 Avrupa Kültür Başkenti Talinn’in ortak siparişi, günümüzün yaşayan en önemli bestecilerinden Arvo Pärt’in “Âdem’in Yakarışı” adlı yapıtının dünya prömiyerinin gerçekleşeceği konser festivalde tarihi bir gece olacak… Yapıt, şef Tonu Kaljuste yönetiminde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, dünyadaki en iyi korolardan biri olarak ün kazanan Grammy ödüllü, özellikle Pärt eserlerinin kusursuz yorumcusu Estonya Filarmonik Oda Korosu ve erken dönem çoksesli müzik alanındaki başarılı yorumlarıyla tanınan Vox Clamantis tarafından gerçekleştirilecek. 7 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek konser öncesinde düzenlenecek bir törenle festivalin “Yaşam Boyu Başarı” ödülü Arvo Pärt’e takdim edilecek.

İstanbul Müzik Festivali programında yer alan bir diğer özel konser ise çağımızın efsane piyanistleri arasında sayılan Radu Lupu’nun şef Rengim Gökmen yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde doğumunun 200. yılında Schumann’ın piyano konçertosunu seslendireceği gece olacak… Türkiye’de ilk kez sahne alacak olan ve müzik eleştirmenleri tarafından “en iyi Schumann yorumcusu” olarak nitelendirilen Radu Lupu, kusursuz tekniğiyle 5 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde izleyenleri büyüleyecek.

Albümleri tüm dünyadaki klasik ve pop müzik listelerinde en üst sıralarda yer alan, klasik müzik dünyasının en parlak yıldızı Lang Lang, festival programının ağır topları arasında yer alıyor. Tüm dünyayı kendine hayran bırakan karizmasıyla Lang Lang, 10 Haziran’da Haliç Kongre Merkezi’nde Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde festival seyircisiyle buluşacak. Festivalin kaçırılmayacak gecelerinden biri olacak Lang Lang konseri, Şakir Eczacıbaşı’nın değerli anısına gerçekleşecek.

160 yılı aşkın tarihiyle Avrupa klasik müzik geleneği ve tarihinin mihenk taşı sayılan Viyana Filarmoni Orkestrası, ünlü şef Riccardo Muti’nin yönetiminde ilk kez İstanbul’da sahne alıyor! 23 Haziran’da Haliç Kongre Merkezi’nde sahne alacak çağımızın önce gelen şeflerinden Muti’nin yönetimindeki klasik müziğin en ünlü orkestrası Viyana Filarmoni festivalde unutulmayacak bir konsere imza atacak.

İstanbul Müzik Festivali’nde ilk kez yer alacak iki genç yıldız piyanist Ayşe Deniz Gökçin ve Furkan Yazıcı, “Mutlu Yıllar Chopin” konserinde bestecinin en yüksek seviye yapıtları olarak nitelendirilen baladlarını seslendirecek. Yurtdışındaki başarılı çalışmalarıyla tanınan piyano virtüözümüz Zeynep Üçbaşaran da “Chopin Romantizmi” adlı konserde bestecinin solo piyano yapıtlarını usta yorumlarla seslendirecek.

80 kişilik bir dönem çalgıları orkestrası ve 18. yüzyılda büyük saraylarda yapılan görkemli kutlamalarda çalınan müziklerden oluşan bir repertuarla Hervé Niquet yönetimindeki Le Concert Spirituel ile festivalin kapanış konser ise muhteşem bir şölene dönüşecek! Shangai ve Versailles Sarayı’ndan sonra festivalin 30 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde sahne alacak Le Concert Spirituel, festivalin kapanışını nefes kesecek ihtişamlı bir şölene dönüştürecek.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.