Sinemalarda Bu Hafta

Bu hafta 7 yeni film vizyona giriyor… Kara Büyü, Zaman Yolcusunun Karısı, Aşkın (500) Günü, Soğuk Ölüm, Uzak İhtimal, Mazi Yarası ve Aptallık Çağı

Önce Aşkın 500 Günü ile başlamak istiyorum. Başrollerini Zooey Deschanel, Joseph Gordon Levitt, Chloe Moretz, Matthew Gray Gubler, Patricia Belcher‘in paylaştığı film romantik komedi türünde. Fakat bu film, öyle tozpembe tablolar çizmiyor. Aşkın her evresini gerçekçi bir dille anlatıyor. Film 500 günde geçiyor. Bu gün geçişleri de sırayla değil, bir ileri bir geri sarılarak veriliyor. Aşkın evreleri, bir evreden diğerine geçerken karşılaşılan farklılıklar, aşkın insanlar üzerindeki etkisi çok iyi bir biçimde anlatılıyor. Geçişler çok fazla olmasına rağmen, kurgunun çok iyi olması nedeniyle filmden kopmuyoruz. Ayrıca film, eski dönemlerden kalma müziklere, efsane gruplara, şarkılara ve hatta dizilere bile göndermeler yapıyor. Romantik komedi türünü de seviyorsanız bu hafta gösterime girenlerden kaçırmamanız gereken filmin bu olduğunu düşünüyorum.

Gelelim Kara Büyü‘ye… “Esrarengiz görünümlü Bayan Ganush aldığı konut kredisinin vadesinin uzatılması talebiyle bankaya gelir. Christine bu noktada kararsız kalır. İçgüdülerinin sesini dinleyip yaşlı kadına istediği süreyi vermeli midir? Yoksa patronu Bay Jacks’ı etkilemek için süre uzatma talebini reddetmeli midir? İkincisini seçerse ikramiyesini alacaktır. Christine ikincisini seçer; borcuna karşılık evden tahliye edilmesi için gerekli talimatı vererek Bayan Ganush’u zor durumda bırakır. İntikam hırsına kapılan yaşlı kadın Christine’ye Lamia adıyla bilinen çok güçlü bir büyü yapar. Artık Christine’in hayatı cehenneme dönüşmüştür. Şeytani güçlerin saldırıları ve karamsar erkek arkadaşı tarafından yanlış anlaşılması üzerine ruhunu ebedi lanetten kurtarmak amacıyla Rham Jas adlı bir kahinin yardımına başvurur. Hayatı kabusa dönen Christine’in normal hayatına dönmesi için kahin büyüyü tersine çevirecek çılgınca bir süreç başlatır.” Filmin konusu böyle. Klasik bir hikaye. Yalnız gerilim öğelerini iyi bir şekilde yansıttığı söyleniyor. Bence sinemada izlemeye değmez. DVD’nizi alıp evde izleyebilirsiniz.
Zaman Yolcusunun Karısı, başrollerde Rachel McAdams, Eric Bana, Arliss Howard, Ron Livingston var. Konu ise şöyle, kaderlerinde birlikte olmalarının yazıldığına inanan Clare, Henry’i büyük bir aşkla sevmiştir. Ne zaman ayrılıvereceklerini ise bilmez, çünkü Henry bir zaman yolcusudur. Genetik bir nedenle zaman içinde ileriye ve geriye doğru, kendi kontrolü dışında gidip gelmektedir. Clare, bu yolculukların onları ne zaman ayıracağını bilmese de, tek aşkı olan Henry ile bir hayat kurabilmek için uğraşmaktan vazgeçmez.

 

Kate Beckinsale, Gabriel Macht, Columbus Short, Tom Skerritt‘in oynadığı Soğuk Ölüm ise aksiyon, gerilim ve dram öğelerini barındıran bir film. Antartika’nın tek kanun koyucusu olan Stetko, kıtanın ilk cinayeti olan buzdaki bir cesedi incelemeye gönderilmiştir. Bu keşif, Stetko’yu çok daha garip bir gizemin ve uçsuz bucaksız buzun derinliklerine gömülmüş eski sırların içine çekecektir. Stetko, katili bulmaya çalışırken, kış yaklaşmaktadır. Antarktika’nın ölümcül beyazlığında, bir nefes uzağında olana kadar katili görmesine olanak yoktur. 

Uzak İhtimal, başrolünde Görkem Yeltan‘ın oynadığı Türk işi bir romantik komedi filmi. Diğer rollerde ise Nadir Sarıbacak, Ersan Uysal, Burçin Şenkal‘ı görüyoruz. Uluslararası Rotterdam Film Festivalinden alınan “En İyi Film” ödülüyle birlikte pek çok festivalden ödülle dönmüş ve eleştirmenler tarafından oldukça beğenilmiş bir film Uzak İhtimal.Filmin konusundan bahsedecek olursak; Müezzinlik yapan Musa’nın ataması İstanbul Galata’da bir camiye çıkınca, genç müezzin hayatında ilk kez İstanbul’a gelir. Musa caminin lojman olarak kullandığı daireye yerleşir. Yanıbaşındaki dairede Rahibe Anna ve onun bakımıyla ilgilenen Clara yaşamaktadır. Kiliseyle evi arasında daracık bir hayata sıkışmış Clara’yla İstanbul’da yeni bir hayata başlayan Musa’nın karşılaşması ilginç ve bir o kadar da sıcak bir duygunun ortaya çıkmasına neden olur. Clara’nın sürekli gittiği kilisede, Musa ve sahaf Yakup Demir’in karşılaşması da başka bir hikâyeyi doğurur. Clara, müezzin Musa ve sahaf Yakup Bey’in hayatı kesişince küçük insan öyküleri eşliğinde sürprizler ortaya çıkar…

Nilüfer Açıkalın, Erkan Taşdöğen, Algı Eke Saatçi, Alp Tuğhan Taş‘ın başrollerini paylaştığı Mazi Yarası, romantik, dram türünde bir Türk filmi. Samiye ve oğlu İsmail, Anadolu’da bir kasabada 240 dönüm arazi satın alırlar. Bu haber belediye başkanı Refik’in kulağına gelir. Herkes meraklanır. Samiye çok büyük bir holdingin sahibidir ve Refik onu geçmişten tanımaktadır. Samiye neden dönmüştür? Refik arsanın satışına onay verecek midir? Bu arada İsmail, Refik’in kızı Sevda’ya aşık olmuştur ve bu Refik’i telaşlandırır. Acaba mazide Refik ve Samiye arasında ne geçmiştir? Bütün bu soruların cevaplarını filmde bulabilirsiniz. Ama yine de bu hafta gösterime giren Türk filmlerinden Uzak İhtimal mi Mazi yarası mı derseniz, bence Uzak İhtimal.

Aptallık Çağı, bugüne dek iklim değişikliği üzerine bireysel desteklerle yapılmış en etkili bağımsız yapım olan film, acil önlem alınmazsa iklim değişikliğinin yaratabileceği felâketlere dikkat çekiliyor ve gelecek nesillerin içinde yaşadığımız bu çağı nasıl adlandıracağı sorgulanıyor: 21 yüzyıl tarihe, bu felâkete izin veren insanların yaşadığı “Aptallık Çağı” olarak mı geçecek?

 

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.