Mona Lisa mutlu mu yoksa mutsuz mu?

Leonardo Da Vinci‘nin Louvre Müzesinde sergilenen Mona Lisa portresinin yüz ifadesinin mutlu mu yoksa mutsuz mu olduğu asırlardır tartışılmakta. Ortada hazır böyle bir tartışma varken ve biz insanlar arasında bir mutabakat sağlanamamışken biz de bu konuyu yapay zeka’ya soralım istedik.

Mona Lisa

Yapay zekaya bir insanın yüz ifadesini sorabilmeniz için öncelikle duygulara ait örnekleri makineye vererek eğitmeniz gerekiyor. Yapay zekanın eğitimi için Kaggle’ın 2013 yılında yüz ifadesi tespitine yönelik açtığı yarışmadaki veri setini kullandık. Veri seti 7 farklı duyguya ait 30 bin’e yakın örnekten oluşuyor. Veri setindeki duygular şu şekilde: kızgın, tiksinmiş, korkmuş, mutlu, üzgün, şaşırmış ve doğal (ya da nötr).

Egitim kümesinden birkaç örnek

Ve Makine Öğreniyor

Yapay zeka insan yüzündeki mimikler ile yüz ifadesi arasında bir ilişki kurarak öğrenimini gerçekleştiriyor. Yapay zekanın eğitimi tamamlandıktan sonra ruh halinden emin olduğumuz bir kaç örneği makineye sorarak öğrendiği konusunda biz de ikna oluyoruz ve Mona Lisa’nın yüz ifadesini yapay zeka’ya soruyoruz. Sonuç gerçekten ilgi çekici.

Dikkat etmemiş olabilirsiniz. Mona Lisa portesinde kaş bulunmuyor. Orjinal portrede kaş ve kirpikler varken restorasyonu sırasında bunların kaybolduğu yakın geçmişte haber olmuştu. Ancak biz kaş ve kirpiği olmayan portreyi yapay zekaya sorduk. Portrede kaşın olmaması tespiti zorlaştıran bir etken çünkü yapay zekanın eğitiminde kullanılan binlerce resmin hepsinde kaş var ve kaş insan yüzünde duyguyu ifade eden baskın bir etken.

Şefik Serengil, Mart 2018

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.