İstanbulda Cannoli Nerede Yenir?

Cannoli ile ilk tanışmam Baba filmi ile olmuştu. Babanın şoförü olan Paulie Gatto, ailenin arkasından iş çevirerek Babanın vurulmasına sebep olmuş fakat açığa çıkmıştır. Corleone ailesinin sadık bir mensubu olan Peter Clemenza, şoför Paulie Gatto ve Rocco Lampone ile çıktığı yolculukta tuvaleti geldi bahanesiyle Gatto’nun arabayı kenara çekmesini ister ve Rocco tetiği çekerek Gatto’yu öldürür. Clemanza soğuk kanlılıkla Rocco’ya şu sözleri söyler: silahı bırak, cannoli’yi al (orjinal sözleri ile leave the gun, take the cannoli).

Cannoli, geleneksel bir Sicilya tatlısı. Güneylilerin Kuzeyliler ile iyi anlaşamamasından mütevellit büyük İtalyan şehirlerinde bile kolaylıkla bulamayacağınız bir tatlı. Amerikanın çok fazla İtalyan göç almış olması sebebiyle özellikle New York gibi bölgelerde ise bu tatlı oldukça yaygın. Tatlı, cornetto külahına benzer bir hamurun içerisine bolca vanilya ve İtalyan ricotta peyniri konularak yapılıyor.

Bu lezzet ile ilk tanışmam ise bir Venedik ziyaretinde olmuştu. Rialto köprüsüne yakın bir noktadaki bir pastanede hayranı olduğum Baba filminden merakla arayıp bulduğum bu tatlının tadı halen damağımdadır.

İtalya da bile Sicilya haricinde kolaylıkla bulamadığınız bu tatlıyı İstanbul’da bulmak ise asıl mesele.

Caffe Vergnano

İstanbul’da en iyi cannoli’yi sanıyorum Zorlu Center EATALY’nin kafe bölümü Caffe Vergnano’da bulabilirsiniz. Mekan konsept olarak İtalyan tatlıları üzerine kurulmuş. Tat ve görüntü olarak İtalyadaki asıllarına en çok benzeyen opsiyon burası. 2020 Eylül ayında ikili servis edilen cannoli tabağı ve yanında kahvenin fiyatı 40 lira idi.

Chocca Sweet

İstanbul’da kesinlikle cannoli yiyebileceğiniz güzel yerlerden. Konsept olarak sadece İtalyan ve İspanyol tatlıları servis eden bir mekan. Hani Nazım Hikmet yaşamaya dair şiirinde diyor ya bütün işin gücün yaşamak olacak diye, burasının da bütün işi gücü tatlı yapmak. İtalyan Lisesi mezunu uzun yıllar İtalya Verona’da yaşamış bir girişimcinin işlettiği mekan Moda Mühürdar Karakolu sokakta yer alıyor.

Aida – Vino E Cucina

Çok şirin bir İtalyan restoranı. İç dizaynından, ortamda çalan müziğine kadar sizi mest etmeyi başarıyor. Cannoli yemek için değil ama İtalyan sofrasını seviyorsanız mutlaka gitmeli, gitmişken de mutlaka cannolisini denemelisiniz.

İstanbulda Cannoli yenilebilecek yeni yerler buldukça bu yazıya eklemeler yapmaya devam edeceğim. Sizin de tavsiyeleriniz varsa mutlaka bu yazının altına yorum olarak belirtin.

Şefik Serengil, Ocak 2018

İstanbulda Cannoli Nerede Yenir?” için 9 yorum

  1. Cannoli Bakery beşiktaş menüsünde mevcut
    ben adresine giderek bu lezzeti tattım.
    sipariş ile geldiğini duydum
    Adresi burada ;
    Sinan paşa mah / Şair veysi sok / no 29 BEŞİKTAŞ / İSTANBUL (kahvaltıcılar sokağı Cannoli, Şair Veysi Sk., 34200 Beşiktaş

  2. Chocca da cannoli yoktu. Sayenizde hemen yakinindaki Aida’da buldum. Oyle pek new york taki rengarenk her iki taraftan dolgulu olanlara benzemiyor ama yine de cannoli cannolidir.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.