Yapay Zeka Temalı İzlenmesi Gereken 5 Film

Elon Musk’a  göre yapay zeka Kuzey Kore’den daha tehlikeli. O derece ki konuya ılımlı baktığını belirten Fabebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’e bilmediği için ılımlı bakıyor anlamına gelecek bir karşılık vermişti.

Yapay zeka son dönemde bilim ve iş dünyasında revaçta olduğu kadar sinema sektörünün de ilgisini çekmeyi başardı. Şüphesiz ki insanların yapay zekaya bu kadar ön yargılı olmasının temel nedeni 91 yapımı Terminatör filmi. Sizler için yapay zeka, makine öğrenmesi ve veri bilimi temalı izlemeniz gerektiğini düşündüğüm son döneme ait 5 filmi derlemeye çalıştım. Şimdiden keyifli seyirler…

Money Ball (2011)

Brad Pitt’in başrolünde oynadığı filmde Oakland A beyzbol takımını yeni sezona hazırlarken bir ekonomistin kapısının çalınmasıyla birlikte tarihsel veri ve tahminsel modeller ile şampiyon bir takım yaratmasını anlatıyor.

Ex Machina (2014)

Film, bir bilgisayar programcısının güzel bir kadın bedenindeki yapay zeka formunu test etmesinin istenmesi üzerine kurulu. En ileri formdaki yapay zeka yalan söyler mi? Bir bilgisayar programcısını bir yapay zeka mı yoksa gerçek bir zeka formu olan insan mı manipüle edebilir?

Her (2013)

Yakın gelecekte kullanıcının her ihtiyacını karşılamaya yönelik tasarlanmış bir işletim sistemini kullanmaya başlayan yalnız bir yazarın işletim sistemi ile alışılmadık bir ilişki kurması konusunu alıyor. Ex machina’nın aksine Her’deki işletim sisteminin bir formu yok. İşletim sistemi bugün Siri veya Alexa’nın yaptığı gibi konuşarak kullanıcılarla iletişim kurarken filmde işletim sistemini Scarlett Johansson seslendiriyor.

The Imitation Game (2014)

İkinci Dünya Savaşı zamanında İngiliz matematik dehası Alan Turing’in Alman Enigma kodlarını kırma çalışmaları anlatılıyor. Belirtmek lazım ki Alan Turing bugünkü bilgisayarların babası sayılmaktadır. Filmdeki Enigma makineleri ilginizi çektiyse 2001 yapımı Enigma filmini izlemenizde de fayda var.

I, Robot (2004)

Bir robot tarafından işlenmiş olduğu düşünülen bir cinayet davasını konu alan filmde Will Smith soruşturmayı yürüten polis memuru rolüyle karşımıza çıkıyor. Filmde özellike polis memuru ve robot arasında geçen sanat diyaloğuna dikkat etmenizde fayda var.

Şefik Serengil, Aralık 2017

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.