Bir Başka Erenköy Gezisi

Lüküs Hayat, Suadiye’de bir köşke hırsızlık için giren Rıza ve Fıstık’ın kendilerini bir maskeli balonun ortasında bulması konusunu işler. O dönemlerde Suadiye, Erenköy mahallesinin bir parçasıdır. Lüküs Hayat, Erenköy’den etkilenen kültürel, sanatsal ve tarihsel örneklerden sadece bir tanesi. Haydi pek bilinmeyen yüzü ile Erenköy’ü gezelim.

Mahallenin merkezinde yer alan Taş Mektep Sokak, Türk edebiyatının en büyük şairlerinden Nazım Hikmet’in çocukluğunun geçtiği yerdir. Yine bir Göztepe’li olan Sunay Akın’ın anlatımıyla Nazım’a bu sokakta oynarken arkadaşları patates diye seslenerek onu kızdırırlardı.

  1. Abdülhamid döneminde Maarif vekilliği yapan Mehmed Tahir Münif Paşa’nın 1800’lü yılların sonunda ErenköyWdeki köşkünün bahçesine 5 metreyi aşan zürafa heykeli koyması halk arasında bu köşkün Zürafalı Köşk, bölgenin de Zürafalı Bahçe olarak anılmasını sağladı. Köşk daha sonra Kazım Karabekir tarafından kullanılmış olup, bugün semtte Kazım Karabekir Müzesi olarak yer alıyor.

Sunay Akın’ın Geyikli Park kitabında Zürafa heykelinin o dönem çekilmiş bir fotoğrafı da yer alıyor. Bugün, Kazım Karabekir Müzesi’nin bahçesindeki o heykel yıkılmış olsa da, Oyuncak Müzesi’nin önünde aslına sadık kalarak yapılmış 3 tane zürafa heykeli bulunuyor.

Popüler kültüre atlanıldığında, 1989 – 2002 yılları arasında 13 yıl kesintisiz olarak yayınlanan fenomen dizi Bizimkiler de Erenköy Marmara Caddesindeki Şale Apartmanı’nda gerçekleşmiştir.

Erenköy, yakın tarihimizdeki gerçek bir kahramanlık hikayesine de ev sahipliği edecektir. 1919 yılında İstanbul işgal altında olduğu dönemde Kadıköy İngiliz ordusunun denetimi altındadır. Kurtuluş savaşı kahramanlarından Pilot Vecihi Hürkuş, Maltepe’de duran uçakları kaçırarak Anadolu direnişine teslim etmek ister ancak kullandığı uçak düşer. Kazadan sonra kaçan Vecihi Maltepe istasyonundan Kadıköy yönüne doğru giden trene biner. Kazayı haber alan İngilizler için ise şüphelinin Vecihi olduğunu anlamaları uçak kullanabilecek kişilerin bir eli geçmeyecek sayıda olmasından sebeple zor olmaz. Suadiye istasyonunda görevlinin Vecihi’ye iki İngilizin kendisini uçak hadisesi sebebiyle takip ettiğini bildirmesinden sonra kendi tabiriyle Hürkuş, Erenköy köprüsünün loşluğu içinde kendisini boşluğa bırakır, üstünü ve başını temizledikten sonra da civarda bulduğu bir araba ile Kızıltoprak’a hareket eder. İşte Vecihi’nin atladım dediği köprü bugün mahallenin merkezi olan Ethem Efendi caddesindedir (Pilot Vecihi James Bond’a Karşı, Hissi Senetler, Sunay Akın).

Bu hikayeleri biliyor olmanız Göztepe ve Erenköy sokaklarında dolaşırken daha büyük keyifle dolaşmanızı sağlıyor.

 

Şefik Serengil, Kasım 2017

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.