Pera Film’de Cadılar Bayramı: Sıra Dışı Vampirler

Pera Film Cadılar Bayramı’nı, ölü olmayan yaratıkların en tuhafıyla kutluyor: Sıra Dışı Vampirler! Yaşayanların kanını ya da etini tüketen doğaüstü varlıklara dair masallar, yüzyıllardan beri dünyanın çeşitli yerlerinde neredeyse bütün kültürlerde karşımıza çıkıyor.

Oxford İngilizce Sözlüğü’ne göre İngilizcedeki “vampir” sözcüğü (“vampyre” olarak yazılmış haliyle) 1745’te yayımlanan The Harleian Miscellany’de yer alan 1734 tarihli Üç İngiliz Beyefendisinin Gezileri adlı gezi yazısında kullanıldı. Vampirlik kavramı binlerce yıl öncesine dayanıyor. Mezopotamyalılar, İbraniler, Eski Yunanlılar ve Romalıların kültürlerinde, modern vampirlerin öncülü sayılan cinler ve ruhlara dair masallar vardı.

Modern edebiyattaki karizmatik ve sofistike vampir, John Polidori’nin The Vampyre adlı yapıtının 1819’da yayımlanmasıyla doğdu; hikaye çok başarılı oldu ve büyük olasılıkla 19. yüzyılın ilk yarısının en etkili vampir yapıtı haline geldi. Bram Stoker’ın 1897 tarihli kısa hikayesi Dracula, vampir romanlarının en mükemmel örneği olarak anılageldi ve modern vampir efsanesinin temelini oluşturdu. Klasik korku filminin en önde gelen karakterlerinden biri sayılan vampir, sinema için zengin bir konu oldu.

Pera Film’in Sıra Dışı Vampirler programı, tipik olmayan vampir karakterini ele alan filmleri bir araya getiriyor. Seçkide Çekoslovak Yeni Dalga’sından Jaromil Jires’in 1970 yapımı filmi Valerie ve Harikalar Haftası gibi kült klasikler yer alıyor; garip ve gizemli bir rüyayı anlatan bu filmde kadınlığa adım atmak üzere olan bir genç kız kendini vampirlerin, cadıların ve başka tehditlerin cirit attığı duyusal bir fantezi diyarında buluyor.

David Cronenberg’in 1977 tarihli filmi Kuduz, Guillermo del Toro’nun Cronos ve Kathyrn Bigelow’un Karanlığa Yakın adlı filmleri vampir hikayeleri anlatmanın farklı dönemlerdeki alternatif yollarını araştırıyor. Programda ayrıca beklenmedik ve sürükleyici karakterleri olan daha yeni tarihli filmler de var, bazılarına bayılacaksınız, bazılarından nefret edeceksiniz. Dikkat – bu alışılmadık vampirler tüylerinizi ürpertebilir!

Ben bu filmlerden ‘Aylak Vampirler’i izlemiştim. Acayip absürdtü. Diğerleri de eğlenceli olabilir. 🙂

Program şöyle:

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.