15. İstanbul Bienali 12 Kasım’a kadar devam ediyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) 1987 yılından bu yana düzenlediği İstanbul Bienali bu yıl 30. yaşını kutluyor. Küratörlüğünü sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset’in üstlendiği iyi bir komşu başlığını taşıyan 15. İstanbul Bienali’nde, 32 ülkeden 56 sanatçının farklı coğrafya ve zaman dilimlerinden hikâyeler anlattığı 150 eseri sergileniyor.

15. İstanbul Bienali bu yıl, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, İstanbul Modern, Pera Müzesi, ARK Kültür, Yoğunluk Sanatçı Atölyesi ile Küçük Mustafa Paşa Hamamı olmak üzere birbirine yürüme mesafesinde altı komşu mekânda ziyaretçilerini ağırlıyor.

12 Kasım’a kadar Koç Holding katkılarıyla ücretsiz olarak gezilebilecek 15. İstanbul Bienali süresince farklı alanlardan isimlerin katılımıyla gerçekleştirilecek ücretsiz etkinliklerle de iyi bir komşu başlığı üzerine düşünülmeye devam ediliyor.

Sanatçı ve akademisyen Zeyno Pekünlü’nün koordinatörlüğünü üstlendiği 15. İstanbul Bienali’nin Kamusal Programı kapsamında, uluslararası konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirilecek sempozyumlardan film gösterimlerine ve konuşmalara, farklı kültürel coğrafyalardan davetli şeflerin birlikte yemek pişirecekleri atölye çalışmalarından İstanbul’un göçmen ve yerleşik müzisyenlerinin bir araya gelerek yapacakları doğaçlama performanslara, okuma günlerinden çocuklar için animasyon ve tasarım atölyelerine pek çok farkı etkinlik düzenleniyor.

Peki iyi bir komşu teması nasıl belirlendi?
Küratörler Elmgreen & Dragset, bienalin temasını, bir kavramsal çerçeve metni yerine, “İyi bir komşu, korkmadığınız bir yabancı mıdır?”, “İyi bir komşu sizinle aynı gazeteyi mi okur?” gibi komşuluk kavramı etrafında oluşturdukları 40 soruyla belirledi. Yaşları 8’den 84’e uzanan 40 kişinin iyi bir komşu hakkında sorduğu bu sorular, Aralık ayındaki basın toplantısında canlı bir performansla tanıtılmıştı.

15. İstanbul Bienali Sanatçıları ve Mekânları neler?

Galata Rum Özel İlköğretim Okulu
Sanatçılar: Heba Y. Amin, Mark Dion, Jonah Freeman & Justin Lowe, Kasia Fudakowski, Pedro Gómez-Egaña, Lungiswa Gqunta, Andrea Joyce Heimer, Morag Keil & Georgie Nettell, Olaf Metzel, Mahmoud Obaidi, Erkan Özgen, Leander Schönweger, Dan Stockholm, Ali Taptık, Bilal Yılmaz

Bienalde on beş sanatçı eserlerini Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nun farklı yerlerinde sergiliyor. Farklı büyüklüklerde sınıflar, koridorlar, merdiven sahanlıkları, eski balo salonu ve çatı katı bunlardan sadece birkaçı. Galata Özel Rum İlköğretim Okulu Kütüphanesi ise sergi esnasında da devam eden bir eğitim programı sürdürüyor.

İstanbul Modern
Sanatçılar: Adel Abdessemed, Volkan Aslan, Alper Aydın, Latifa Echakhch, Candeğer Furtun, Kim Heecheon, Mirak Jamal, Fernando Lanhas, Victor Leguy, Klara Lidén, Mahmoud Obaidi, Henrik Olesen, Lydia Ourahmane, Rayyane Tabet, Young-Jun Tak, Kaari Upson, Kemang Wa Lehulere, Yonamine, Xiao Yu

15. İstanbul Bienali kapsamında on dokuz sanatçının enstalasyonu İstanbul Modern’in açık alanlı zemin katında sergileniyor. İstanbul Modern’in içinde bulunduğu alan bugün yeni bir dönüşümün içinden geçiyor. Bu süreç, bienal kapsamında müzeye yerleştirilecek işlerin seçiminde de önemli rol oynuyor. Müzede büyük ölçekli heykellerin yanı sıra “ev” ve “mahalle” kavramlarına eğilen tarihi işler de yer alıyor.

Müzenin ikinci katında bulunan Türk ve uluslararası modern ve çağdaş sanat koleksiyonu da izleyicilere açık. Ayrıca, İstanbul Modern’in küratör ekibi tarafından hazırlanan film gösterimi de sergi süresince programa uygun olarak seyircilere sunuluyor.

Pera Müzesi
Sanatçılar: Monica Bonvicini, Louise Bourgeois, Njideka Akunyili Crosby, Alejandro Almanza Pereda, Berlinde De Bruyckere, Vajiko Chachkhiani, Gözde İlkin, Liliana Maresca, Lee Miller, Aude Pariset, Sim Chi Yin, Dayanita Singh, Tatiana Trouvé, Tsang Kin-Wah, Andra Ursuta, Fred Wilson

Müzenin ilk iki katında müzenin ev sahipliği yaptığı Oryantalist Tablolar, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri ve Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyonlarından seçilen eserler sergilenirken, en üst üç katta 15. İstanbul Bienali dahilinde on altı sanatçının eserleri misafirlerle buluşuyor. Ayrıca, müzenin Oryantalist Resim koleksiyonu bünyesinde ek eserler de sunuluyor.

Müzenin küratör ekibi tarafından bienalin iyi bir komşu başlığına uygun hazırlanan film gösterimleri müzenin zemin katındaki konferans salonunda belirlenmiş saatlerde gerçekleşiyor. Bienalin çocuklara ve gençlere yönelik eğitim programı Pera Müzesi’nin eğitmen ekibiyle iş birliği içerisinde gerçekleştiriliyor.

ARK Kültür
Sanatçı: Mahmoud Khaled

İstanbul Modern ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’na çok yakın bir noktada bulunan ARK Kültür, kurmaca bir “müze eve” dönüştürülerek üç katta da tek bir sanatçının eserlerine ev sahipliği yapıyor.

Yoğunluk Sanatçı Atölyesi
Sanatçı: Yoğunluk

İstanbullu sanatçı kolektifi Yoğunluk, Asmalımescit’te bir apartmanda yer alan stüdyolarını yeniden tasarlayarak ziyarete açıyor. Belirli zaman aralıklarında, küçük gruplar halinde ziyaret edilebilecek stüdyoda, sanatçı kolektifinin bienal için özel olarak geliştirdiği bir enstalasyon yer alacak.

Küçük Mustafa Paşa Hamamı
Sanatçılar: Monica Bonvicini, Stephen G. Rhodes, Tuğçe Tuna

Hamamın daha büyük “erkekler” bölümü daha önce 14. İstanbul Bienali’nde kullanılırken, son zamanlarda restore edilen “kadınlar” bölümü ilk defa bir sergi alanı olarak kullanılacak. İki sanatçının hamamın iki ayrı bölümünde yerleştirme çalışmaları yer alırken, hamamın erkekler bölümünde 16 ve 17 Eylül’de ve bienal boyunca her Cumartesi 17.30 ve 20.30’da Tuğçe Tuna’nın performansı gerçekleştirilecek.

Bu yıl ziyaretçilerini şaşırtacak pek çok farklı esere ev sahipliği yapmaya hazırlanan bienal kapsamında sanatçı Burçak Bingöl’ün seramikten ürettiği, Beyoğlu’nda yetişen çiçeklerle bezenmiş güvenlik kameraları da şehrin çeşitli noktalarına yerleştirildi. İstanbullular bienal boyunca aralarında Kumbaracı 50, Pera Müzesi, Şimdi Cafe, Lebon Pastanesi gibi mekânların olduğu 20’yi aşkın noktada Bingöl’ün kameralarını görebilir.

15. İstanbul Bienali kapsamında ayrıca dünyaca ünlü sanatçı Ugo Rondinone’nin on sekiz sene önce, 6. İstanbul Bienali (1999) için ürettiği neon ışıklardan oluşan ve Taksim Meydanı’nda sergilenen ‘Buradan Nereye Gidiyoruz?’ adlı gökkuşağı heykeli, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Avrupa yakası girişi yakınındaki Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nin (MKM) çatısında yer alacak.

İKSV bu yıl bienalde izleyici alışkanlıklarını takip edebilmek ve bienal izleyicilerini etkinlikleri hakkında bilgilendirebilmek için sergi girişlerinde ziyaretçi kayıt sistemini kullanıyor. Ücretsiz olarak gezilebilecek sergilere giriş sağlayan ve tek kişi için tüm mekânlarda geçerli olan akreditasyon kodları 15bziyaret.iksv.org adresinden form doldurarak ya da bienal mekânlarında bulunan kayıt masalarına başvurarak edinilebilirsiniz. Kayıt olan ziyaretçiler kendilerine gönderilecek kişiye özel QR kodlarını mekân girişlerinde okutarak sergileri gezebiliyor. Ayrıca detaylı bilgi almak için 15b.iksv.org adresini ziyaret edebilir, İstanbul Bienali’ni sosyal medyada takip edebilirsiniz.

facebook.com/istanbulbienali
twitter.com/istanbulbienali
instagram.com/istanbulbienali
#istanbulbienali
#iyibirkomşu

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.