Restoranlarda ‘Coğrafi İşaretli’ Ürün Devri

Taş köprü sarımsağı 2

Metro Market çok güzel bir sosyal sorumluluk projesine başladı. Artık Metro, Türkiye’deki yerel ürünlere verdiği destekle birlikte, özgün lezzetlerin yetiştiği coğrafyaları destekliyor ve buralardan yetişen ürünlerin herkes tarafından bilinmesi için restoranlarla iş birliği yapıyor.

Billboardlar veya televizyonda ilginizi çekmiştir aslında, Taşköprü sarımsağı ‘Olmadan Olmaz’ diyordu.  Görmeyenler varsa da ben burada paylaşayım çünkü çok güzel bir reklam.
antep fıstığı

Coğrafi işaretli ürün nedir derseniz; coğrafi işaret, ünü ve bazı özellikleriyle, belirli bir bölgeyle özdeşleşmiş bir ürünü gösteren bir işaret. Tescili iseTürk Patent Enstitüsü tarafından veriliyor. Mesela, coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağının 
dünyanın en iyi sarımsaklarından biri olabilmesi için ihtiyacı olan sıcaklık, nem, yağmur, rüzgar ve toprak birleşimi sadece Taşköprü’de var. Ya da Giresun fındığı Giresun dışında başka hiçbir yerde bu kadar mükemmel yetişmiyor. Kars kaşarı, Kars’ta yapılınca özel oluyor.

Peki Metro ne yapıyor? Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi kapsamında, projeye katılan restoranlarda coğrafi işaretli ürünlerin yer aldığı menülerin hazırlanmasına öncülük ediyor.

Özgün lezzetini yetiştiği coğrafyanın havasından, suyundan, toprağından alan Kars kaşarı, Taşköprü sarımsağı, Finike portakalı, Kırkağaç kavunu, Giresun tombul fındığı ve başka onlarca coğrafi işaretli ürün, İstanbul’un en ünlü restoranlarının menülerinde yer alıyor.

505U0243

Bugüne kadar kadar Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi sayesinde, kaybolma tehlikesi yaşayan çok sayıda ürüne sahip çıkıldı. Bugün, Finike portakalı, Taşköprü sarımsağı, Aydın inciri gibi 52 coğrafi işaretli ürün tüketiciye sunuluyor, bu ürünlere ticari değer kazandırılıyor. Proje kapsamında yerli üreticiler için eğitimden danışmanlığa, ürünü satın almaktan ihracatına kadar bütün süreçler takip ediliyor. Üründen nasıl daha çok verim alınır, nasıl daha doğal yetiştirilir, tohum nasıl saklanır, devamlılığı nasıl sağlanır konusunda üreticiye eğitimler veriliyor, bu eğitimlerin sonunda da üreticiler Global GAP sertifikalı üretici oluyorlar. Kastamonu Taşköprü’de 200’den fazla üreticiye eğitim verildi ve Global GAP Sertifikası almaları sağlandı. Şu anda aynı çalışma Kars’ta yürütülüyor ve kaşar üreticilerinin sertifika sahibi olması yolunda çalışılıyor.

Metro’dan önce alıcı bulamadığı için tarlalarını satmak ve satamadığı ürünleri çöpe atmak zorunda kalan yerel üreticiler, Metro ile birlikte kendi topraklarını daha verimli hale getirerek ürünlerinden daha fazla hasat almaya başladılar. Üreticilerin aldıkları eğitimlerle ürünlerin bulundukları bölgelerde sürdürülebilir tarım güçlendi, yabancı tohumdan (Örn.Çin sarımsağı) kaynaklanan yerel tohumun bozulma riski minimuma indirgendi.

Metro; üreticiye, ürünlerini satın alma sözü vererek destek olurken, yerli tohum ve coğrafi işaretli ürünlerimizi dünyaya tanıtmayı da hedefliyor. Bunun için diğer ülkelerdeki Metrolara da bu ürünlerimizin ithalatını gerçekleştiriyor. Bu çalışmalar sayesinde kırsal kalkınmayı destekliyor, haksız rekabetin önüne geçiyor, biyo çeşitliliğin korunmasına destek oluyor ve damak paletinin daralmasına engel olmaya çalışıyor.

kayısı

Ayrıca proje süresince coğrafi işaretli menülerin yer aldığı restoranlarda tadımlar, konu uzmanları ile söyleşi ve workshopların yanı sıra Metro’nun gastronomi dünyasını bir araya getiren merkezi GastronoMetro’da birbirinden özel etkinlikler gerçekleştiriyor.

Gerçekten yürekten desteklenmesi gereken bir proje. Ben sonuna kadar destekçisiyim. Siz de daha fazla bilgi almak, etkinlik ve hazırlanan menülerle ilgili tüm detayları www.restoranimdaolmadanolmaz.com websitesinden düzenli olarak takip edilebilirsiniz.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.