İstanbul Modern, “Sanatçı ve Zamanı” adlı yeni koleksiyon sergisi ile sanatçıların zaman fikri etrafında birey olarak kendilerini ve çalışmalarını nasıl konumlandırdıklarına odaklanıyor.
“Sanatçı ve Zamanı”, Türkiye’nin mihenktaşı düşünür ve edebiyatçılarından Ahmet Hamdi Tanpınar’ın (1901-1962) “ne içindeyim zamanın ne de büsbütün dışında” sözlerini de bir çıkış noktası olarak belirliyor. Tanpınar’ın görüşleri etrafında farklı coğrafyalardan sanatçıların geçmiş, şimdi ve gelecek arasındaki hesaplaşmalarına dair bir görünürlük sunuyor.
115 sanatçının 186 çalışmasına yer veren sergi, sanatçının zamanı ile toplumun, kültürün, doğanın ve evrenin zamanı arasında kurulan bağa ve hesaplaşmaya dair bir düşünce alanı öneriyor ve geçmişten geleceğe farklı zamanları, belirli ortak temalar çerçevesinde bir araya getiriyor.
“Sanatçı ve Zamanı”, soyut sanatın farklı zamanlardaki karşılıklarını, sanat üretiminde malzeme ve atölyenin rolünü, peyzaj ve natürmort geleneğinden bugünün doğa algısına olan dönüşümü, kimlik arayışlarını, yüce ve tinsel olana karşı ilgiyi, varoluş sorgulamalarını, beden politikalarını, feminist yaklaşımları, yeni kent kültürünün dayattığı karmaşık sorunları, savaş, ölüm ve yıkım karşısında verilen mücadeleyi, su kültürü ve bir boğaz kenti olan İstanbul etrafında gelişen hayat hikayelerini ve Anadolu insanını tanıma çabalarını ortak duygular etrafında yan yana getiriyor.
“Sanatçı ve Zamanı”, müzenin her yıl yenilenen ve genişleyen koleksiyonu ile farklı coğrafyalardan sanatçıları biraraya getiriyor. Uluslararası sanatçıların koleksiyondaki varlığını kuvvetlendiren İstanbul Modern, bu koleksiyon sergisi ile Liam Gillick, Allora ve Calzadilla, Georg Baselitz, Elliott Hundley, Hermann Nitsch, Anselm Kiefer, Matt Saunders ve Doug Aitken’ın çalışmalarına ilk kez ev sahipliği yapıyor.
İstanbul Modern’in koleksiyon sergisinde ilk defa sergilenen 18 sanatçının yanı sıra, İstanbul Modern Fotoğraf Koleksiyonu’ndan dahil edilen, aralarında Ali Alışır, Atilla Torunoğlu, Aziz Albek, Barbara ve Zafer Baran, Cafer Türkmen, Coşkun Aral, Gökşin Sipahioğlu, Manuel Çıtak, Murat Germen, Nuri Bilge Ceylan, Şahin Kaygun ve Yıldız Moran gibi sanatçıların fotoğrafları yer alıyor.
Uluslararası isimlerin yanı sıra, yakın dönemde koleksiyona katılan Hüseyin Bahri Alptekin, Murat Pulat ve Ardan Özmenoğlu gibi sanatçılardan 32 çalışma yeni koleksiyon sergisinde ilk defa sergileniyor. Sergide, Burcu Yağcıoğlu, Ergin Çavuşoğlu, Cevdet Erek, Kutluğ Ataman, Fikret Atay, Vahit Tuna, Vahap Avşar, Hüseyin Çağlayan ve Ferhat Özgür’e ait, geçmiş süreli sergilerden hatırlanabilecek 10 çalışma ise ilk defa koleksiyon katında yeniden ziyaretçilerle buluşuyor.