Camera Ottomana Osmanlı İmparatorluğu’nda Fotoğraf ve Modernite, 1840-1914 Sergisi ANAMED’de

anamed

Ömer M. Koç Koleksiyonu’nun yanı sıra farklı arşiv ve koleksiyonlardan derlenen fotoğraf, albüm, obje, yayın ve belgelerin sergileneceği “Camera Ottomana: Osmanlı İmparatorluğu’nda Fotoğraf ve Modernite, 1840-1914” isimli sergi 21 Nisan’da ANAMED’de açıldı.

19 Ağustos’a kadar ziyarete açık olacak olan serginin küratörlüğünü Zeynep Çelik, Edhem Eldem ve Bahattin Öztuncay üstleniyor.

1840’lardaki mütevazı denemelerden sonra 1860’larda devlet ve elitler tarafından iyice benimsenmeye başlayan fotoğrafçılığı inceleyen, II. Abdülhamid döneminde (1876-1909) yaygınlaşan fotoğraf tutkusunu ele alan sergide, 1914 yılına kadar imparatorlukta ve dünyada fotoğrafçılık alanında gerçekleşen gelişmeler paralel olarak sunuluyor. Bu kapsamda devlet daireleri, maden ocakları, hastaneler gibi kurumların fotoğraflarının yanı sıra sokaktan manzaralar, suçlu fotoğrafları ve portreler de yer alıyor. Sergi, imparatorluğun modern imajı ile fotoğrafı bir araya getirirken, teknolojik gelişmelerle popülerliği artan fotoğrafçılığın propaganda, gazetecilik, eğitim, kriminoloji ve tıp gibi çeşitli alanlarda kullanımının yaygınlaşmasına vurgu yapıyor.

Ayrıca, birçoğu ilk kez sergilenen fotoğrafların görülebildiği proje için bir de websitesi hazırlandı. www.cameraottomana.com adresinde sergide incelenen konu başlıkları altında derlenen fotoğraf arşivine online olarak erişilebiliyor.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.