34. İstanbul Film Festivali Programı açıklandı

film festivaliYılın en sevdiğimiz zaman dilimlerinden olan 34. İstanbul Film Festivali bu yıl 4-19 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

İstanbul Film Festivali bu yıl yine sinemaseverlere 2014 ve 2015 yıllarının en yenilerinden klasik başyapıtlara, usta yönetmenlerin son filmlerinden yaratıcılığın sınırlarını zorlayan keşiflere yine çok zengin bir program sunuyor. 20’nin üzerinde bölümde 62 ülkeden 222 yönetmenin 204 filminin yanı sıra ücretsiz olarak gerçekleştirilecek usta sinemacıların katılacağı söyleşiler ve atölye çalışmaları, sinema dersleri ile özel etkinlikler izleyicilerle buluşacak.

Festivalde Akbank Galaları, Ustalar, Dünya Festivallerinden, Yeni Bir Bakış, NTV Belgesel Kuşağı, Mayınlı Bölge, Antidepresan, Çocuk Mönüsü, Geceyarısı Çılgınlığı gibi klasikleşmiş bölümlerin yanı sıra bu yıla özel bölüm ve gösterimler gerçekleştirilecek. (Diğer bölümler ile ayrıntılı bilgi bu linkte.)

Türk Klasikleri Yeniden kapsamında bu yıl Türkiye sinemasının başyapıtları arasında sayılan Metin Erksan’ın 1962 yapımı filmi Yılanların Öcü restore edilerek beyazperdeye taşınacak. Film, Fanatik Film tarafından restore ediliyor. Yılanların Öcü’nün yenilenmiş kopyası 9 Nisan akşamı yapılacak gala gösteriminin ardından 12 Nisan’da izleyicilerle buluşacak.

İstanbul Film Festivali, festivalin kurucularından Onat Kutlar’ı, ölümünün 20. yıldönümünde özel bir gösterimle anıyor. Onat Kutlar ve arkadaşları tarafından 1965 yılında kurulan Türk Sinematek Derneği’nin bu yıl kuruluşunun 50. yılı. Onat Kutlar’ın favori yönetmenlerinden Visconti’nin 1963 yılı yapımı başyapıtı Il Gattopardo / Leopar festival kapsamında gösterilecek. Onat Kutlar’ın 1967 yılında Sinematek’in yayını olan Yeni Sinema Dergisi’ne yazdığı Visconti yazısı da festival katalogunda yer alacak. Sinematek yıllarının, misyonunun ve mirasının tartışılacağı söyleşi 10 Nisan Cuma günü İstanbul Modern’de yapılacak.

İstanbul Film Festivali’nin yarışma filmleri festivalin ikinci haftasından itibaren izleyicilerin beğenisi ve jüri üyelerinin değerlendirmesine sunulacak. Kazananlar, 18 Nisan Cumartesi akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda düzenlenecek Ödül Töreni’nde açıklanacak.

İstanbul Film Festivali bu yıl da ağırlayacağı birçok konuk yönetmen ve oyuncuyu festival izleyicileriyle buluşturmaya devam ediyor. Festivale katılacak birçok oyuncu ve yönetmen filmlerinin gösterimlerinden önce sinemalarda sunumlar yapacak ve gösterim sonrasında da izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

Film Festivali’nin bu yılki konukları arasında:
Sarhoş Atlar Zamanı, Kaplumbağalar da Uçar gibi filmleriyle tanınan İranlı yönetmen Bahman Ghobadi (Words with Gods),
Altın Lale Uluslararası Yarışma Jüri üyesi olarak 2013 yılında İstanbul Film Festivali’nin konuğu olan İranlı oyuncu Simin Fatemah Motamed-Aria (Nabat),
Arka arkaya çektiği An Education ve One Day ile hem roman uyarlama hem de yıldız oyuncuları yönetme becerisini gözler önüne seren Lone Scherfig (The Riot Club),
Ustalar bölümünden Peter Greenaway’in Eisenstein in Guanajuato filminin başrol oyuncusu Elmar Back,
Bu yıl Berlin’de Generation bölümünde yarışan İtalyan yönetmen Duccio Chiarini (Short Skin),
Birçok uluslararası festivalde ödül kazanmış Norveç’te yaşayan Kürt yönetmen Hisham Zaman (Letter to the King)
Akşam Yemeği / The Dinner ile 2014 Venedik En İyi Avrupa Filmi–Yönetmen Günleri, Pasinetti Özel Ödülü alarak adından bahsettiren yönetmen Ivano De Matteo ile filmin başrol oyuncusu Luigi Lo Cascio,
Yönetmen Peter Strickland’ın Berberian Sound Studio’da da birlikte çalıştığı, Toronto, Rotterdam ve Londra gibi birçok film festivalinde büyük ses getiren The Duke of Burgundy’nin başrol oyuncusu Chiara D’Anna,
Altın Lale Uluslararası Yarışma filmlerinden Star’ın oyuncusu Severija Janušauskaitė gibi oyuncu yönetmen ve yapımcılar yer alacak.

İstanbul Film Festivali ve Fil’m Hafızası, festival coşkusunu karşıya taşıyarak Anadolu yakasındaki sinefilleri 4 Nisan Cumartesi akşamı saat 18.00’den itibaren Kadıköy’de bir araya getirecek. Dunia, Stereogun, Lâl, Masal Evi, Liman Kahvesi, Flu, Trip ve Hera olmak üzere 8 mekâna yayılacak partiye katılım ücretsiz olacak. Katılımcıları sinema sohbetleri ve ödüllü yarışmalar bekliyor.

Festival kapsamındaki bir diğer parti de Fil’m Hafızası iş birliğinde Avrupa yakasındaki sinefilleri 17 Nisan Cuma akşamı geceyarısından sonra InnPark’ta buluşturuyor. Festival kapsamında 24.00 seansında Beyoğlu Sineması’nda gösterilecek Norveçli yönetmen Tommy Wirkola’nın Ölü Kar 2: Kızıllar Ölülere Karşı / Dead Snow2: Red vs Dead adlı filminin ardından, sürpriz konuklar, DJ performansları ve film sohbetleri izleyicileri bekliyor. Bu eğlenceli partinin bilet fiyatları 25 TL (tam) ve 15 TL (öğrenci), öncesindeki Ölü Kar 2: Kızıllar Ölülere Karşı filmine bilet alan izleyiciler ise partiye ücretsiz katılabilecek.

İstanbul Film Festivali’ni sosyal medyadan takip etmek için:
facebook.com/istanbulfilmfestivali
twitter.com/ist_filmfest
instagram.com/istfilmfest
istfilmfest.tumblr.com
youtube.com/iksvistanbul

34. İstanbul Film Festivali gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas (2 salon), Beyoğlu ve Fransız Kültür Merkezi, Ortaköy’de Feriye, Kadıköy’de Rexx (2 salon) ve İstanbul Modern Sinema salonlarında yapılacak. Festival gösterimleri 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30 seanslarının yanı sıra artık festivalin gelenekselleşen geceyarısı gösterimleri Cuma geceleri Beyoğlu, Cumartesi geceleri ise Atlas sinemasında 24.00 seanslarında gerçekleştirilecek.

Festival biletleri ne zaman, nerede satışa çıkıyor?
Festival biletleri 28 Mart Cumartesi günü 10.30’ta Biletix satış kanalları, Atlas ve Rexx sinemalarında açılacak ana gişelerden satışa çıkacak.

Bilet fiyatları
Hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30, 16.00 ) yalnızca 5 TL;
Hafta içi 19.00 ve hafta sonu (11.00, 13.30, 16.00, 19.00) tam 17 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü 12 TL;
Tüm 21.30 seansları 17 TL; Atlas ve Rexx sinemalarında yapılacak Akbank Galaları ilk gösterimlerinin biletleri 20 TL.

Bu genel bilgilerden sonra festivalde izlemek istediğim filmler listemi de paylaşacağım. 🙂

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.