SSM’de ‘Tanzimattan Cumhuriyete Türk Resmi’ Sergisi

Tanzimattan Cumhuriyete Türk Resmi
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), kapsamlı resim koleksiyonunu, Tanzimattan Cumhuriyete Türk Resmi başlığıyla, 31 Temmuz’dan itibaren yeniden ziyaretçilerle buluşturuyor. Bu iyi bir haber, çünkü ne zaman SSM’ye gitsem güncel sergilerle bu sergiyi de dolaşırım. Henüz görmeyenler için tekrar ziyaretçilerle buluşturmaları harika.

Basın bülteni çok güzel anlatmış koleksiyonu: Osman Hamdi Bey, Fikret Muallâ, Halil Paşa, Şehzade Abdülmecid Efendi ve İzzet Ziya gibi Türk resim sanatının önemli sanatçılarının eserlerini içeren koleksiyon, Sakıp Sabancı’nın Türk resminin belli bir dönemine ilişkin güçlü bir merak ve ilgiyle oluşturduğu kişisel bir koleksiyon olmanın ötesinde, ülkemiz topraklarında resim sanatının gelişip serpilme sürecinin başlangıç evresine dair önemli ipuçları veren bir kültürel birikimdir. Bu yönüyle Sakıp Sabancı Müzesi Hat Koleksiyonu’nun tarihsel süreçteki devamı niteliğindeki koleksiyon, Türkiye’de görsel imge üretimindeki dönüşümü, sanat ve sanatçı kavramlarının değişen anlamlarını gözler önüne sererek Osmanlı Devleti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan modernleşme sürecini yansıtıyor.

Bu toprakların geç keşfedip çabuk sahiplendiği resim sanatı üzerinden, bir ülkenin toplumsal, sosyal ve ekonomik dönüşümünü gözler önüne seren sergide, dikkat çeken pek çok eser sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Şevket Dağ’a ait görkemli Ayasofya tablosu, Halil Paşa’nın 1889 Paris Fuarı’nda sergilenen ve Bronz Madalya ile ödüllendirilen Madam X adlı eseri ve orjinal ödül belgesi, Osman Hamdi Bey imzalı Naile Hanım portresi muhakkak görülmesi gereken eserler arasında yer alıyor. Özellikle arka planındaki, Bizans ikonalarında kutsal kişilerin betimlenmesi için kullanılan altın yaldızla dikkat çeken Naile Hanım tablosu, Osman Hamdi Bey’in eşine ve kadına verdiği önemi vurgulayarak, dönemin toplumsal yapısına dair ipuçları veriyor. Nazmi Ziya Güran imzalı Taksim Meydanı adlı eser ise Cumhuriyetin halka sağladığı yaşam standartlarını ve özellikle Türk kadınlarına getirdiği özgürlüğü temsil ediyor.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.