Geçtiğimiz günlerde, VitrA ve Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi’nin 3. sergisi olan ‘Hayallerden Gerçeklere’ sergisini İstanbul Modern’de ziyaret ettim.
1 Haziran’a kadar açık kalacak sergi, izleyiciyi, eğitimle ilgili “gerçekler” hakkında düşünmeye ve geleceğe yönelik “hayaller” kurmaya davet ediyor. Kalabalık bir kadroyla oluşturulan sergide, eğitim üzerine düşünmenin, sorular sormanın ve geleceğe yönelik projeksiyonlar yapmanın, eğitimin yapısal bir parçası olduğuna dikkat çekiliyor.
Sergi, okullardaki öğrencilerin ve atölyelerde zanaat öğrenen çırakların gözünden aktarılıyor. Ayrıca bu interaktif olarak yapılıyor. Etkileşimli koridor fikriyle tasarlanan sergide, öncelikle her bireyin ne kadar değerli olduğuna dikkat çekiliyor.
Gerçeklik ve hayaller olarak ikiye ayrılan koridor, eserleri “kişiler”, “okul/eğitim mekânları” ve “okul sonrası hayat/kişinin kendi kendini eğitmesi” olarak 3 ana başlıkta örgütlüyor. Koridorun karşılıklı duvarları, bütünlüğü ve sürekliliği sağlamak için ışık ağlarıyla birbirine bağlanıyor. İzleyiciyle yakın bir ilişki kuran sergi, köpükten bloklarla yapılan “geçici kütüphane” çalışmasıyla sona eriyor.
Eğitim-mekân ilişkisinin bu noktada büyük bir sorumluluk üstlendiğini, eğitim mekânının, eğitim anlayışıyla beraber ve iç içe düşünülerek tasarlanması gerektiği düşüncesini ortaya koyuyor.
İstanbul Modern’de şu aralar Rasathane, Komşular, Geçmiş ve Gelecek sergileri de devam ediyor. Hepsini birden gezebilirsiniz.