Tiyatro Kumpanyası’ndan “7000 Yıllık Uçan Halıya Ters Binen Hırcar”

oyun_afisi

Geçtiğimiz Cumartesi sabahı “7000 Yıllık Uçan Halıya Ters Binen Hırcar” oyunun basın toplantısı için Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’ndaydım. Ahmet Say’ın ‘İpek Halıya Ters Binen Kedi’ adlı öyküsü, usta tiyatro yönetmeni Yücel Erten tiyatroya uyarlamasıyla  “7000 Yıllık Uçan Halıya Ters Binen Hırcar” olmuştu.

Peki ‘hırcar’ ne demekti? Hırcar’ın ne demek olduğunu oyunu izleyince öğreneceksiniz dediler, söylemediler.Ama bir anlamı devenin bağlandığı ip demekmiş. Sadece bunu söylediler: )

Oyunun müzikleri ise dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’a ait. Bu arada bilmeyenler için söyleyeyim, Ahmet Say, Fazıl Say’ın babası. Ayrıca bu oyunun bir özelliği daha var: Fazıl Say’ın ilk tiyatro müziği yaptığı oyun olması. Fazıl Say, oyunun müziklerinde Türk motiflerini kullanmış ve bu müzikler sahnedeki piyanoda Çiğdem Erken tarafından çalınıyor.

“7000 Yıllık Uçan Halıya Ters Binen Hırcar”, dini kendisine araç ederek ticareti hırsızlık ile bağdaştıran kurnaz ve dolandırıcı bir tüccarın öyküsü. Zamansız ve kurgusuz bir hikaye üzerinden hareket etse de, zaman zaman Türkiye’nin gündemine göndermelerde bulunan oyun, Tiyatro Kumpanyası kurucusu Kemal Kocatürk tarafından, “Ticaretin  7 bin yıllık serüvenine kahkahalarla eşlik edeceğimiz ibretlik bir masal” olarak tanımlanıyor.

Oyunun yönetmeni ise usta tiyatro yönetmeni Yücel Erten. Yücel Erten oyunun sahneye gelene kadar ne aşamalardan geçtiğini de anlattı toplantıda, fakat ben sizi bunlarla sıkmak istemiyorum.:)

Bu arada yazımı bitirmeden şunu da yazmalıyım; biz basın toplantısında oyundan iki sahne izleme fırsatı da bulduk. Benim bu sahneleri izlerken kafam çok karıştı. Edebiyat okurken öğrendiğim zaman mekan uyumu birbirine geçmiş gibi geldi. Kıyafetler, şarkılar, leitmotifler birbirinden alakasız gibiydi. Ben tam kafası karışmış bir şekilde tiyatrodan çıkarken oyunun oyuncuları Yıldırım Gücük, Aytunç Özer ve Vedi İzzi ile karşılaştım. Kafamın karışmasına neden olan şeyleri sıraladım. Bana çok güzel bir açıklama yaptılar ve taşlar yerlerine oturdu.

Gerisini ben anlatmayayim da, siz de oyunda izleyin.

Oyun, 22 Nisan Salı günü saat 20.30’da Kozzy Gazanfer Özcan Sahnesi’nde, 25 Nisan Cuma günü saat 20.30’da Ortaköy Afife Jale Sahnesi’nde izleyiciyle buluşuyor. Oyunun biletleri, www.tiyatrokumpanyasi.com adresinden ve Biletix’ten temin edilebiliyor.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.