İstanbul Modern Sinema’da “Güç Belgeselde”

ışığa özlem

İstanbul Modern Sinema, Prix Pictet: Güç fotoğraf sergisine paralel olarak, Documentarist iş birliğiyle “Güç Belgeselde” başlıklı 10 filmlik bir belgesel programı hazırladı.

Bu belgesel seçkisi, serginin içeriği gibi, insan ve doğa arasındaki hayatta kalma mücadelesi, toplumsal güç çatışmaları, işgal ve isyanlarla bugün içinde bulunduğumuz dünyadaki iktidarın ikilemlerini ortaya koyuyor.

Kamboçya’da Kızıl Kmerler’in film sektörünü yoketmesinden Hindistan’da yaşanan elektrik hırsızlığına, Türkiye’deki tohum, tarım ve biyoçeşitlilik mücadelesinden Hasankeyf’teki zorunlu göçe, Burma’da yalınayak sokakları arşınlayan binlerce Budist rahibin önderliğindeki protesto dalgasından küresel taşıma sisteminin marjinalleştirdiklerine, Berlusconi iktidarının medyadaki egemenliğinden GDO’ya karşı mücadele eden bir grup çevrecinin hikâyesine uzanan bu belgeseller günümüzün güç odaklı gerçeklerine bakıyor.

Program ise şöyle:

güc program sinema

(PS: Basın bülteninden alıntıdır.)

 

unutulan alan2

Benim ilgimi çeken belgeselleri paylaşacak olursam:

 

Altın Uyku (Le Sommeil d’Or ), 2011

Fransa, DVD, Renkli, 96’

Yönetmen: Davy Chou

Dil: Kmerce

 

1960 ve 1975 arasında Kamboçya film endüstrisi 400 film üreterek inanılmaz bir büyüme gösterdi. Fakat Kmer Hükümeti sırasında film endüstrisi geride hiç bir iz bırakmaksızın yok edildi. Sinema yapımcıları, yönetmenler ülkeden sürüldü, bazıları yaşamını yitirdi, çekilmiş olan filmler de yakıldı. Altın Uyku bu büyüleyici Kamboçya film tarihini izleyiciyle buluşturuyor.

 

Burma VJ: Kapalı Bir Ülkeden Haberler (Burma VJ: Reporter i et Lukket Land),2008

Danimarka, DVD, Renkli, 85’

Yönetmen: Anders Østergaard

Dil: Danca

 

Uluslararası festivallerde bugüne kadar 25’e yakın ödül toplayan bu olağanüstü belgesel, 2007 yazında Burma’da yalınayak sokakları arşınlayan binlerce Budist rahibin önderliğinde başlayıp rejim tarafından kanlı biçimde bastırılan protesto dalgasının kameralarla kayda geçirilme hikâyesini anlatılıyor. “Burma VJ” tanklı tüfekli resmi otoriteler karşısında kameranın etkili bir silah olmasına dair çarpıcı bir belgesel.

Videokrasi (Videocracy), 2009

İsveç, Danimarka, İngiltere, Finlandiya, DVD, Renkli, 80’

Yönetmen: Erik Gandini

Dil: İtalyanca,İngilizce

 

Berlusconi’nin İtalya’daki medya iktidarı üzerine bir film. İtalya’da 30 yıldan fazla zamandır görüntü tek bir kişi tarafından kontrol edilmekte. TV patronu ve Başbakan Silvio Berlusconi ticari televizyonun içeriğini İtalya’da daha önceden hiç olmadığı kadar etkiledi. Film, en etkili medya kuruluşlarına girerek, olağanüstü bir hikayeyle “İtalya TV Cumhuriyeti”nin korkunç gerçeğini gözler önüne seriyor.


Gerçekleri Yazdım – Lice Defteri (Min Rasti Nivisand – Deftere Liceye), 2012

Türkiye, 42’

Yönetmen: Ersin Çelik

Dil: Türkçe, Kürtçe

Gösterim: 4 Nisan Perşembe 15.00, 14 Nisan Pazar 15.00

“Gerçekleri Yazdım – Lice Defteri” belgeseli Diyarbakırlı 83 yaşındaki Ahmet Tektaş’ın 1945 yılından bu yana tuttuğu günlüğe ve onun öyküsüne odaklanıyor. Çevresinde meydana gelen yüzlerce ilginç olayla birlikte, dört köylünün öldürülmesi, 1975’de Lice’yi yerle bir eden deprem, köylerinin yakılması ve boşaltılması, 1993 yılında ilçe merkezinin yakılması gibi önemli olayları da kaydetmesiyle Tektaş’ın günlüğü bir tarih defterine dönüşmüştür.

 

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.