İstanbul Modern Sinema’da Chris Marker filmleri

heykeller de olur
İstanbul Modern Sinema, Heykeller de Ölür başlıklı programda, geçtiğimiz Temmuz ayında kaybettiğimiz Fransız sinemacı Chris Marker’ın 13 filmini gösteriyor.

7 -17 Şubat tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema’da gösterime sunulacak Heykeller de Ölür programının öne çıkan filmleri arasında yer alan siyah-beyaz fotoğraflarla anlattığı bilimkurgu hikayesi  Dalgakıran (La Jetée), 33 yıl sonra, 1995’te Oscar adayı olan Terry Gilliam’ın 12 Maymun’u ile birlikte yeniden gündeme gelmişti.

Öne çıkan diğer bir film ise insan hafızası ve hatırlama üzerine Japonya’dan Afrika’ya uzanan karmaşık bir yol filmi olan 1983 yapımı Güneşsiz (Sans Soleil). 1900 ile 1989 yılları arasında yaşamış Rus yönetmen Alexander Medvedkin’e ithaf edilen Son Bolşevik, Sovyetler Birliği’nde sanatı arka plana alarak yönetmenin hem özel hayatını hem sinemasını anlatıyor.  Chris Marker, Andrei Arsenevich’in Bir Günü’nde  ise “Sovyetlerin son büyük yönetmeni” Andrei Tarkovski’nin filmografisinden parçalarla, son filmi “Kurban”ın (Offret, 1986) setinden çektiği bölümleri ve yönetmenin kanserle mücadelesinin sonlarında, ölüm döşeğindeki görüntülerini bir araya getiriyor.

Pentagon’un Altıncı Yüzü’nde 21 Ekim 1967’de  farklı insan gruplarından100 bin protestocu toplanarak Pentagon’a doğru yürüşünü aktarır. Havanın Dibi Kırmızıdır’ın ilk bölümünde sol hareketin 1967 yılında ortaya çıkışına odaklanırken, ikinci bölünde Latin Amerika’nın sosyalist hareketlerine eğiliyor.

 

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.