Alican Yücesoy: ‘ Rollerde çeşitlilik arıyorum.’

Alican Yücesoy… Kiminiz onu bir filmden hatırlarsınız, kiminiz tiyatrodan, kiminiz reklamlardan, ama çok dizilerden. Alican, son günlerde TRT’de Şubat olarak karşımıza çıkıyor. Yine bambaşka bir rolde, yine abartısız, mükemmel oyunculuğuyla ekranlarda. “Yarayla alay eder yaralanmamış olan” diyerek ekranlara merhaba diyen dizide, rolünün hakkını sonuna kadar veriyor.

Röportaja geçmeden önce biraz Alican’dan bahsetmek istiyorum. Alican Yücesoy, ‘Son Osmanlı Yandım Ali’ de Atatürk rolüyle dikkatimi çekmişti. Fakat benim oyunculuğunu keşfetme şansım ilk kez ‘Prensesin Uykusu’ filminde oldu. Hatta o filmle ilgili düşüncelerimi de bu linkte anlatmıştım. Aslında o dönemde Eyvah Eyvah’ın ilk filminde de küçük bir rolde olmasına rağmen filmdeki en iyi performanslardan birini gerçekleştiriyordu.

Kremini reklamlarında uyku tutmayan, Çizi reklamında açlıktan tavuğu kovalayan restoran sahibini beklemek yerine Çizi’sini yiyen genç, Adanalı dizisinin Tilki Timur’u, Zoraki Koca’nın Tarık’ı, Sen de Gitme ‘nin Doktor İlker’i, Suskunlar’ın Cebrail’i…

Ekranlara en çok yakışan isimlerden biri. Bu kadar dizide yer almasına rağmen, hala ilk günkü heyecanıyla tiyatroyu da bırakmaması başka bir artısı.

Geçtiğimiz kış, Alican’ın davetlisi olarak Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nda “Aklı Havada” oyununu izlemiştim. Külhanbeyi’nde henüz izleyemedim ama bu sezon onu da mutlaka izleyeceğim. Ayrıca bir de bu sezon Tiyatro Hal’de Eksik adlı bir oyuna başlamış onu da izlesem fena olmaz.

Alican Yücesoy’a sorduğum birkaç soruyla birlikte, ufak bir röportaj yapmıştım. Bugün de Alican’ın doğum günü şerefine bu röportajı yayınlamanın daha güzel olacağını düşündüm. Buradan da kendisine iyi ki doğmuşsun diyorum!! 🙂

Alican Yücesoy, Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde okumaya başlamasıyla birlikte, aynı zamanda Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nun seçmelerine giriyor ve o zamandan beri burada oyuncu.

Peki neden Bakırköy Devlet Tiyatrosu?

2001’de bir audition’a katılmak için gelmiştim Bakırköy Devlet Tiyatrosu’na. Sınava girdim. Sonra burada başladı ve devam etti. Birkaç kez dışarıda başka oyunlarda oynadım. Onun dışında hep buradayım.

Önce reklamlarla mı başladı televizyon işleri?

Tiyatrodan sonra aslında reklamlardan önce bir iki tane dizide oynamıştım. Mesela Pilli Bebek diye bir dizide oynamıştım. Sonra reklam tabiiki. O dönemde oynadığım diziler de iki üç bölüm sürüp, yayından kalkıyordu. Aslında reklamlar benim tanınmamı sağladı.

Bu aralar pek reklamlarda göremiyoruz seni. Dizilerden dolayı reklamlara ara mı verdin?

Öyle bir şey yok aslında, anlaşmalara bağlı olduğu için reklamlar her zaman yapılabiliyor.

Kariyerinin başlarında, ‘Son Osmanlı Yandım Ali’ filminde Atatürk gibi bir rolde görüldün. Böyle bir rolle başlamak sana bir sorumluluk yükledi mi? Seni nasıl etkiledi?

Bana bu soruyu o zaman sorsaydın bir sürü şey söylerdim büyük ihtimalle ama şimdi o zamana bakınca, bu işi yapan insanlar tarafından bilinir oldum. Bir rolü bence erken oynamış oldum. Atatürk rolünü oynamak için erken olduğunu düşünüyorum. Biraz daha ileri yaşlarda oynanabilecek bir rol. Her oyuncu için bence öyle. Kırklı yaşlar daha objektif olabileceğin, oyuncu olarak da hakim olabileceğin bir yaş. Zaten bana kalırsa, oyuncular tecrübe kazandıkça, yaşlandıkça, yaşadıkça, izledikçe iyi oyuncu oluyorlar. Baktıkça, gezdikçe, tozdukça, hayatta birçok şeyi yaşadıkça iyi oyuncu oluyorlar. Öyle bir rolü de ben de daha ilerde oynamak isterdim.

İleride belki tekrar oynarsın…

Düşünmüyorum ama, belki çok ilerde olabilir. O rolden beş yıl sonra bile, hatta hala geçtiğimiz yaza kadar Atatürk rolleri için aranmaya devam ediyordum. Son bulmadı.

Oyunculuk geçmişine baktığımda tiyatroda, filmlerde ve dizilerde oynadığın rollerin hepsi aslında birbirinden çok farklı…

Evet aslında hep öyle oluyor. Şimdi yeni bir filmim daha gösterime girecek. Onda da zamanında ölümsüzlük suyu içmiş, 700 yaşında bir adamı oynuyorum. Biraz fantastik bir hikaye. O adamın bir şeyin peşinden giden hikayesini anlatıyor.

Benim ilk defa ‘Prensesin Uykusu’ndaki oyunculuğunla dikkatimi çekmiştin. O filmden sonra yaptığın işleri takip etmeye başladım. Bu kadar mütevazi olup, bu kadar temiz ve başarılı oyunculuk sergilemen açıkçası beni çok etkilemişti.

Şöyle bir amacım, olmak istediğim bir şey var, hayattan beklediğim… Hani dedin ya Atatürk’ü oynadın. Bana kendi arkadaşlarım da ‘Atatürk’ü oynadın, daha ne oynayacaksın’ diyorlar. Birçok insanın oyunculuğu bitireceği rolü sen kariyerinin başında oynadın, diyorlar. Ne oynadından ziyade, ben çeşitlilik arıyorum rollerde. Hiç olmadığım biri olmak, öncekine hiç benzemeyen biri olmak…

Teklifler mi bu şekilde farklı geliyor, yoksa sen mi seçiyorsun?

Bu şekilde seçmeye çalışıyorum ama çoğu zaman bizim işlerde bazen beklesen de olmuyor. Beklemekten yoruluyorsun. Bir şeye eyvallah, tamam demiş oluyorsun. Ve onu kendi başına oraya çekmeye, başka bir şey yapmaya çalışıyorsun. Yoksa benim de oynadığım rollerin birçoğu birbirine benzer rollerdi aslında. Oyunculukta, sinemada sen bir kalıpsındır ve roller bu kalıplara göre gelir. Özellikle Türk sinemasında işler böyle ilerliyor. Bana da tabiiki öyle oluyor. Ben bunu nasıl farklı oynayabilirim diye düşünmeye başlıyorum. Oyunculuk biraz yorum işidir. Yapımcılar bundan ne kadar memnun bilmiyorum. Ama dışardan izleyici olarak baktığımda farklı biri olarak görmek istiyorum kendimi.

Birçok oyuncunun kariyerinin başında yer almasının şans olacağı Eyvah Eyvah gibi projelerde yer aldın, bu biraz şans mıydı? Özel bir şeyler yaptın mı?

Özel bir şey yapmadım. Hiçbir atılımda bulunmadım. Ne kendim için bir pr yaptım ne de böyle bir çabaya izin verdim. Böyle çabalar oyuncuların hayatında hep olur. Birileri senin için çabalar ama bunu da istemedim.

Seni magazin programlarında da hiç görmüyoruz…

Kendimi magazin değeri olan biri olarak görmüyorum. Öyle de yaşamıyorum. Onların da nasıl yaşadıklarını bilmiyorum da, merak da etmiyorum. Bu işlerde sen bunu istemesen de, birileri senin için bunu istiyor ve dayatıyorlar. Seni oraya doğru sürüklemeye çalışıyorlar. Asıl zor olan senin bunun karşısında durabilmen. Ben bunu istemiyorum diyebilmek gerek…

 

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.