22. Akbank Caz Festivali’nde kimleri izleyelim?

22. Akbank Caz Festivali, “Cazın Ustaları” bölümünde Miles Smiles, The ACT Jubilee Night ve Anthony Braxton Diamond Curtain Wall Quartet yer alıyor.

Benim favorim Miles Smiles, 6 Ekim, Cumartesi günü İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda olacak.

Anthony Braxton & Diamond Curtain Wall Quartet projesi ile, 17 Ekim 2012, Çarşamba günü The Seed’de olacak. The Seed çok sevdiğim mekanlardan biri ama daha önceden orada konser dinlemedim nasıl olur bilemedim. Gidip görmek lazım.

Sonsuzluk ve Bir Gün”, “Ağlayan Çayır” gibi Theo Angelopoulos filmleri için bestelediği müziklerle dünya çapında bir hayran kitlesine sahip olan Eleni Karaindrou ise, Ender Sakpınar yönetiminde 31 kişilik görkemli bir orkestra eşliğinde 7 Ekim 2012, Pazar günü İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda. Bu konser güzel olacak. 

Festival’in bu yılki önemli isimlerinden bir diğeri de, caz trompete yepyeni bir boyut kazandıran günümüzün en yenilikçi müzisyenlerinden biri olan İbrahim Maalouf. Nassim Maalouf, Amin Maalouf gibi birçok değerli sanatçının yetiştiği bir aileden gelen Lübnanlı trompet ustası, 9 Ekim 2012, Salı günü Garajİstanbul’da sahne alacak. Bu da kaçmayacak konserlerden biri.

Gregory Porter, caz, funk, R&B, blues ve gospel tınıları üzerine kurduğu büyüleyici vokaliyle 22. Akbank Caz Festivali’nin kaçırılmayacak performanslarından birini vaat ediyor. Sanatçı, 11 Ekim 2012, Perşembe günü Babylon’da sahne alacak.

Dünya caz tarihinin en büyük piyanistlerinden Chick Corea’nın Ağustos 2000’de Jazztime dergisine verdiği röportajda “dünyanın en iyi piyanisti” olarak tanımladığı Aydın Esen, 22. Akbank Caz Festivali’nde Belçikalı jazz topluluğu Octurn ile birlikte 9 Ekim 2012, Salı günü Babylon’da sahne alacak.

Edinburgh’lü elektronik caz topluluğu Hidden Orchestra, 5 Ekim 2012, Cuma günü Babylon’da enerji dolu bir performans sunacak.

Erkan Oğur, İlkin Deniz ve Turgut Alp Bekoğlu’dan oluşan Erkan Oğur Anatolian Blues, 10 Ekim, 2012 Cuma gün Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki konserleriyle cazseverlerle birlikte olacak.  Bu konser karşıda olduğu için gidemem ama Erkan Oğur’u severim.

Bu yukarıda sıraladıklarım konserlerden favorilerim, program o kadar kalabalık ki ancak bu kadar azaltabildim.

Şimdi sırada atölyelerden seçtiklerim var:

  • ATÖLYE: Şapkada Caz Devrimi

Wicked tasarım markasının sahibi İpek Yaylacıoğlu ve İstanbul Moda Akademisi işbirliğinde gerçekleşecek ‘Şapkada Caz Devrimi Atölyesi’nde, katılımcılar caz ikonlarının kullandığı, swing ekolü kostümlerinden hareketle saç aksesuarları ve minyatür şapkalar tasarlayacak.

05 Ekim 2012, Cuma    Saat:14:00 – 17:00   Yer: İstanbul Moda Akademisi

  • PANEL: Türkiye’de Caz Eğitimi

Cazkolik programıyla tanınan Tunçel Gülsoy modertörlüğünde Seda Binbaşgil, Selen Gülün, Baki Duyarlar ve Hülya Tunçağ katılımıyla Türkiye’de caz eğitimini üzerinde gerçekleştirilecek panelde, Türkiye’deki caz eğitiminin geçmişi, bugünü ve geleceği konuşulacak.

11  Ekim 2012, Perşembe          Saat: 19:00               Yer: Akbank Sanat

  • PANEL: Mesleğim Dışında Sadece Caz

Caz müziğine emek vermiş, esas mesleği müzisyenlik olmayan tanınmış isimler, cazcı kimlikleri ile katılımcıların karşısında olacak. Sinema eleştirmeni, gazeteci, caz yazarlığı, çevirmen ve radyo programcılığı gibi pek çok farklı alanda ustalaşmış Sevin Okyay ve Hürriyet yazarı, ünlü gazeteci Sedat Ergin moderasyonunda gerçekleşecek panelde  konuşmacılar, farklı mesleklerden olmalarına rağmen gönül verdikleri caz müziğini ele alacaklar.

18 Ekim 2012, Perşembe Saat: 19:00               Yer: Akbank Sanat

Kulağa olduğu kadar damak zevkine de hitap eden Caz’lı Brunch bu yıl da devam ediyor. Kalamış koyundan Fenerbahçe Burnu’na, Adalar’dan Marmara Denizi’ne kadar uzanan muhteşem manzarası ile şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenlerin tercihi Moda Teras’ın 07 Ekim 2012, Pazar; nefes kesen boğaz manzarası ile Hilton ParkSA’nın ise  14 Ekim 2012, Pazar günü  ev sahipliği yapacağı Caz’lı Brunch da müzik dolu keyifli saatler yaşanacak.

Akbank Sanat Kafe’de ise 6 Ekim 2012, Cumartesi, 13 Ekim 2012, Cumartesi ve 20 Ekim 2012, Cumartesi günleri Türk cazının genç yeteneklerini dinleyebilir, caza kendinizi bırakıp günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

KAMPÜSTE CAZ

Akbank Caz Festivali’nin en önemli etkinliklerinden biri olan Kampüste Caz, 8-18 Ekim tarihleri arasında İstanbul’un yanı sıra dokuz farklı şehirde toplam 14 üniversitede olacak

 

 

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.