Rüzgar sörfü nerede yapılır?

Skyscanner bültenlerini seviyorum. Bu sefer de tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yaygınlaşan rüzgâr sörfü için alternatif destinasyonları derlemişler. Ben bunlara bir de Şarköy’ü ekliyorum. Türkiye’de alternatif rüzgâr sörfü destinasyonu arayanlar için önerilir. İstifa ettiğim her yaz başlamaya niyetlendiğim, ama daha bir ay dolmadan bir işe başladığım için bir türlü başlayamadığım ve çok özendiğim bir spor dalı rüzgâr sörfü.

Rüzgârı dünya çapında meşhur: Alaçatı

Rüzgâr sörfü denilince, elverişli iklim ve doğa koşullarıyla Türkiye’de ilk akla gelen yer Alaçatı! Çeşme’ye, karayoluyla yaklaşık 10 dakika uzaklıkta bulunan Alaçatı Plajı, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en iyi rüzgâr sörfü sahilleri arasında gösteriliyor. Birçok uluslararası rüzgâr sörfü yarışmasına ev sahipliği yapan ve dünyanın dört bir ucundan profesyonel sörfçüleri ağırlayan Alaçatı’da, aynı zamanda, bu sporu öğrenmek isteyen amatörler sörfçüler için de eğitim veren rüzgâr sörfü okulları bulunuyor. İstanbul’dan İzmir’e haftada 340 uçak kalkarken, yolculuk ortalama sadece 55 dakika sürüyor.

Kanarya Adaları: El Médano ve Sotavento

Son dönemde İspanyolların tatil için en çok tercih ettikleri yer olan El Médano, aslında eski bir balıkçı kasabası. Tenerife Güney Havaalanı’ndan sadece 10 km uzaklıkta yer alan ve yıl boyunca kuvvetli rüzgâr alan El Médano sahilinin rüzgâr sörfçüleri arasında ünü gittikçe yayılıyor. El Médano’nun 2km uzunluğundaki sığ sahili, sörf yapmaya yeni başlayanlar için paha biçilmez bir fırsat niteliğinde. Sahilin ilginç bir özelliği de Atlas Okyanusu’nda yer almasına rağmen, 25 – 27 dereceye kadar çıkan su sıcaklığı.

Kanarya Adaları’nda yer alan başka bir rüzgâr sörfü cenneti de Portekizce “rüzgâr yönünde” anlamına gelen Sotavento. Profesyonel Uçurtma Sörfü Dünya Turu’nun değişmez bir ayağı haline gelen Sotavento’da, son 18 yıldır Rüzgâr Sörfü Dünya Şampiyonası düzenleniyor. Sörf yapmaya yeni başlayanlar, sahilin iç kısmında yer alan lagünü tercih ediyor.

Karayipler: Aruba Adası

Rüzgâr sörfü yapmak isteyenler için bir diğer alternatif de Karayipler’de yer alıyor. Güney Karayipler’in Bonaire Adası’nda yer alan Lac Körfezi, diz seviyesindeki durgun suyu ile başlangıç seviyesindeki sörfçüler için en ideal sahillerden biri durumunda. Orta ve ileri seviyedeki sörfçüler ise körfezin girişini tercih ediyorlar. Koruma altında olan Lac Körfezi, iki konaklama alanının dışında el değmemiş bir doğaya sahip. Ziyaretçiler bembeyaz sahilde sörf yapmanın yanı sıra; dalış, bisiklet ve kano gezisi gibi farklı aktivitelere de katılabiliyor.

Profesyonel sörfçülerin gözde mekânlarından bir diğeri de yine Karayipler’de yer alan ve Hollanda’ya bağlı Aruba Adası. Aruba Adası, turkuaz rengi suları ve doğal güzelliğinin yanı sıra, yıl boyunca 28 – 33 derece arasında değişen hava sıcaklığı ile dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerini büyülüyor.

Vietnam

Asya’nın en çok rüzgâr alan sahillerinden biri olan Mui Ne’nin turkuaz sahilinden son yıllarda yelkenler eksik olmuyor. Ho Chi Minh City Havaalanı’ndan ulaşılabilen bu sahil, Vietnam’ın en az yağış alan bölgesinde olduğu için yıl boyunca spor yapılmaya müsait bir ortam sunuyor. “Korunaklı yarımada” anlamına gelen Mui Ne sahilini ziyaret edenler, rüzgâr sörfünün keyfini çıkarırken, diğer yandan Vietnam’ın egzotik kültürünün kapılarını aralayabiliyor.

Kızıldeniz’i Keşfedin

Sürekli esen rüzgârının yanı sıra, zengin ekosistemi, mercan kayalıkları ve bini aşkın balık türü ile dalış için de en gözde merkezlerden biri olan Kızıldeniz, rüzgâr sörfü için de birçok alternatif sunuyor. 40 km uzunluğuyla Hurghada, rüzgâr sörfüne en uygun sahillerinden biri.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.