Yiyecek Müzeleri

Uçak bileti arama motoru Skyscanner dünyanın farklı ülkelerinde sayıları gittikçe artan “yiyecek” müzelerini listelemiş. O kadar ilginç müzeler var ki. Sizlerle paylaşmadan edemedim.

Bu müzeler patatesten jambona, peynirden zeytine kadar değişik yiyeceklerden oluşuyor. Aynı zamanda farklı kültürlerin mutfakları hakkında fikirler verirken, yiyeceklerin ekonomiye ve kültüre etkilerini de gözler önüne seriyor.

 Yiyecek müzelerinin en yoğun olduğu ülkelerden biri ABD. Amerikalıların patates, jambon, tatlı jöle gibi pek çok yiyecek için müzesi var. Blackfoot, Idaho şehrinde yer alan ve patatese dair birçok ayrıntı barından “Patates Müzesi” de bunlardan biri. Bölgedeki patates yetiştiricileri tarafından 1988 yılında açılan müze, patatesin ülke ekonomisindeki yeri ve mutfaklar için önemini anlatıyor. Patatesin ABD’deki tarihini anlatan müzenin en ilginç parçası ise dünyanın 38 cm’lik en büyük patates cipsi. Bunun yanı sıra müzede Peru kazılarında çıkarılan 1.600 yıllık bir patates kabı, patates endüstrisine hizmet etmiş kişilerin hayat hikâyeleri, patatesle ilgili milli anılar ve daha pek çok şey var.

 ABD’nin Wisconsin şehrinde yer alan “Hardal Müzesi”nde ise yaklaşık 5 bin kavanozda hardal çeşitleri sergileniyor. Müze aynı zamanda bir hardal market olarak da hizmet veriyor. New York’ta ABD gıda firması Kraft tarafından açılan “Jell-O Müzesi”, jölenin hikâyesini anlatan bir diğer müze. Hollanda’nın Alkmaar şehrindeki “Peynir Müzesi” de görülmeye değecek yiyecek müzeleri arasında. Alkmaar’ın peynir pazarının karşısına kurulmuş olan müzede peynir yapımı ve çeşitleri hakkında bilgiler ve peynirle ilgili eşyalar bulunuyor. Fransızlar ise Loire Valley’de bir “Mantar Müzesi”ne sahip. Mantar severlerin ziyaret etmekten çok hoşlanacağı bu müzede, pek çok yabani ve alışılmamış mantar türünün tadına bakmak da mümkün. İtalya’nın Liguria şehrinde yer alan “Olive Müzesi” ise zeytinin 6 bin yıllık tarihini, insanlığa etkilerini anlatıyor ve zeytinin geçtiği aşamaları sergiliyor.

Bu müzelerin arasında tema olarak en ilginç olanı ise yine ABD’de bulunuyor. Virjinya eyaletinde yer alan “Yanık Yiyecekler Müzesi”, müze küratörü Debroah Conant’ın bir gece arkadaşlarına yemek hazırlarken yemeğinin altını yakması ile başlıyor. Müze, aynı zamanda ziyaretçilerine küratör Conant ile tur imkanı da sağlıyor. Müzede hemen her yiyeceğin ya da yemeğin yanık halleri sergileniyor.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.