Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’un tarihi mekanlarını sanatla buluşturacak dev bir projeye imza atıyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak gerçekleştirilen 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali; Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başrejisörü Yekta Kara’nın Sanat Yönetmenliğinde 2010 Temmuz ayı boyunca Yıldız Sarayı, Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı ve Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda yapılıyor. Festival’in repertuvarında yer alan Saraydan Kız Kaçırma, Fatih Sultan Mehmet, Zaide gibi Türk kültürü ve yaşantısını konu alan operalar orijinal tarihi dekorlarda sahneleniyor. Uluslararası çaptaki festival, aynı zamanda İstanbul’a bir armağan niteliğinde.
4 hafta sürecek festivalde, 8 farklı opera prodüksiyonu ve toplam 18 gösteri ile sanatseverlere unutulmaz anlar yaşatılacak. Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Samsun Devlet Opera ve Balesi yapımlarının yanı sıra Deutsche Oper Berlin ve Bremen Operası gibi dünyanın en önemli ve prestijli sanat kurumları da festivalde konuk topluluk olarak operanın en güzel örneklerini sahneleyecek. Dünyaca ünlü Türk rejisör Fatih Akın’ın “Duvara Karşı” adlı filminden Ludger Vollmer’in müzikleriyle operaya uyarlanan ve Kasım 2009’da Dünya Prömiyeri yapan eser de ilk kez Almanya sınırları dışına çıkarak 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’ne konuk olacak. Uluslararası müzik arenasının önemli isimleri de konuk solist sanatçı olarak Türk ve yabancı sanatçılar ile birlikte festivalde sahne alacak.
19-20-21 Temmuz tarihinde Yıldız Sarayı’nda “Saraydan Kız Kaçırma” yı, 23 Temmuz günü de Sütlüce Haliç Kongre Merkezi’nde “Köroğlu” nu izleyebilirsiniz.
İstanbul’a kültür şöleni yaşatacak ve 8 ünlü ismin gönüllü olarak yer alacağı Festivalin şehirdeki outdoor tanıtımı için ünlü fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut, tanınmış isimleri oyunlardaki tarihi karakterlerin kostümleriyle görüntüledi. Sevil Berberi’nde Beyazıt Öztürk, Aida’da Azra Akın, İmeneo’da Zuhal Olcay, Fatih Sultan Mehmet’te Yetkin Dikinciler, Saraydan Kız Kaçırma’da Sedef Avcı, Zaide’de Burcu Esmersoy ve Duvara Karşı’da Esra Erol tarihi kostümlerle objektiflerin karşısına geçti. Festival, şehrin ticaret hayatını ve turizmini canlandırmanın yanı sıra sanatın ve sanatçının toplumdaki yerini aydınlatan bir platform oluşturacak.